Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DRUGU NOĆ OSTAJU U UTROBI ZEMLJE Rudari poručuju da će životima braniti jamu od koje prehranjuju porodicu

Društvo
Autor:

Foto: D. Pašalić-Avaz/RAS Srbija

Oko 70 rudara jame Stranjani Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica i večeras će, drugu noć zaredom, provesti u jami, odakle ne žele izaći u znak protesta zbog likvidacije ovog pogona.

Podsjetimo, oko 150 rudara najprije je u ponedjeljak obustavilo proizvodnju zbog straha od likvidacije ovog pogona, a potom je pola njih, oko 75, rano juče sišlo u jamu i odbijaju izaći. Drugi dio komorata nalazi se u krugu pogona.

Rudari su jutros potpisali punomoć advokatu i pokrenuli kolektivnu tužbu protiv zeničkog Rudnika, koja bi mogla ugroziti poslovanje kompletnog rudnika, odnosno pogone Stara jama i Raspotočje.

Ova dešavanja uslijedila su nakon što je objavljeno da se ovaj pogon planira ugasiti, te da “Elektroprivreda BiH” ne planira više ulagati u Stranjane.

Naime, odlučeno je da se rudari ove jame preraspodijele u Staru jamu i Raspotočje, međutim, s ovom odlukom rudari se ne žele pomiriti.

Smatraju da u Stranjanima još ima uglja, koji je, tvrde, najkvalitetniji, te da neko svjesno želi da ih ugasi kako bi prikrili velike investicije i gubitke napravljene u Raspotočju.

Komorati iz Stranjana razočarani su što ih u ovoj borbi ne podržavaju kolege iz druge dvije jame. Međutim, oni su poručili kako bi to učinili da se radi o otkazima, međutim, u situaciji kada se rudarima nudi opcija, izlaz iz situacije, i posao u Staroj jami i Raspotočju, u tom slučaju ih, poručili su, ne mogu podržati.

Do kada će rudari ostati u jami, niko ne zna. Jedno je sigurno, iako iznemogli i na izmaku snage, spremni su, kako su danas poručili, životima braniti jamu od koje prehranjuju porodicu.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO