Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DRŽAVA PO MJERI POLITIČARA Priče o odvajanju Srpske ili trećem entitetu samo PREDSTAVA ZA NAROD

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Političari koji građanima obećavaju treći entitet, samostalnu Republiku Srpsku ili njeno ukidanje, nikada nisu iznijeli nijedan plan za to, niti poslije odgovarali zašto ništa od toga nije ispunjeno.

Tvrde ovo Srpskainfo analitičari koji smatraju da su sva ta velika obećanja samo igrokazi za narod. Novi izborni zakon, novi koraci ka EU, hiljade novih radnih mjesta, kao i ulazak u NATO i podizanje prosječne plate samo su neka od obećanja koja slušamo svake četiri godine.

Uz sve to, idu i, kako kaži analitičari, velike riječi o stavranju trećeg entiteta ili ukidanje ili osamostaljenje Srpske, bez ikakvog plana, programa ili ponuđenog rešenja za ostvarenje.

Profesor socioloških nauka Slavo Kukić smatra da je sve ovo definitivno predstava za narod, te da onima koji to obećavaju odgovara upravo ovakva BiH.

– Etnonacionalistička klasa BiH stvarno ne želi nikakvu promjenu u odnosu na postojeće stanje. Njoj samo „status kvo“ produžava vijek vlastitog političkog trajanja i čini je sigurnom od mogućih progona i onoga što su njeni vrhovi u prethodnih 15 – 20 godina činili – smatra Kukić.

Foto Klix

Slavo Kukić

Dodaje da su sve priče o planovima i ambicijama BiH prema društvu evropskih naroda o odvajanju Srpske i trećem entitetu samo u funkciji zaluđivanja običnog svijeta.

– Političarima je ovakvo stanje ovjekovječeni ideal u kojem ne treba promijeniti niti zarez. Svako rješavanje problema u BiH bilo bi u funkciji zaživljavanja pravna države, u funkciji promjene ekonomske i socijalne strukture, a nikakva promjena nije za nih željeno stanje, jer je svaka promena za njih objektivna potencijalna opasnost – dodaje Kukić.

Saglasan s njim je i profesor i politički analitičar Drago Vuković. On smatra su sve te priče lažna hrana za građane.

– Izjave o nekom stanju u BiH društvu poput ukidanja Republike Srpske, ujedinjene BiH ili osamostaljenje RS samo su dio jednog politikanstva, koje je počelo na toj lažnoj hrani koja dosta interesuje građane. Političke elite dosta dobro vladaju tim, lažnim u osnovi, izjavama koje nemaju nikakvu suštinu – objašnjava on.

Vuković smatra da iza svih velikih izjava i obećanja moraju da stoje i veliki planovi i projekti, koje građani do sada nisu čuli.

– Kada iznosite te velike izjave i planove, iza toga moraju da stoje određeni projekti, određene snage argumenata, međunarodna podrška i tako dalje… Ne mislim da iza velikih izjava ima išta osim te retorike koja ima za cilj manipulaciju – zaključuje Vuković.

S druge strane, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD, Staša Košarac, kaže da SNSD ne želi da odustane od ustavnog rješenja i pozicije koju Srpskoj daje Dejtonski sprazum.

Foto: Siniša Pašalić /RAS Srbija

– Mi jesmo država koja je unijela sve svoje atribute u Djetonski sporazum, a on daje legitimitet Republici Srpskoj. Ne odustajemo od ustavnog rješenja, naše ustavne pozicije i našeg ustavnog kapaciteta. Međutim, vidljivo je da su intervencije visokih predstavnika, zatim dominantne sadašnje politike bošnjačke političke elite proizvodile politiku koja ugrožava RS. Zato, mi nećemo da budemo taoci nikoga u BiH – rekao je Košarac.

Omiljene teme

Nova teritorijalna organizacija BiH i novi entitet je jedna od omiljenih tema u predizbornoj kampanji, posebno HDZ.

SNSD je još 2006. godine započeo priču o referendumu o osamostaljenu RS, a iste godine je SDA sprovela kampanju pod sloganom „100 odsto BiH“. Osim ovih tema, često se i prije izbora spominju izborne prevare.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO