Svijet

DUBROVNIK NE PAMTI LOŠIJU SEZONU Spuštene cijene do 60 odsto, gosti IPAK NE DOLAZE

Grad Dubrovnik, jedna od najznačajnijih turističkih prestonica hrvatskog primorja, bilježi rekordno nisku posjetu turista ove sezone zbog pandemije korona virusa.

DUBROVNIK NE PAMTI LOŠIJU SEZONU Spuštene cijene do 60 odsto, gosti IPAK NE DOLAZE
foto Siniša Pašalić / RAS Srbija

Prema podacima sistema za prijavu i odjavu gostiju eVisitor, 5. jula 2020. godine u Dubrovniku je boravilo 2.145 gostiju, što je tek 13 odsto od broja gostiju prošle godine koji su boravili u tom gradu na taj dan 2019, kada su ostvarena 24.824 noćenja.

Iz Turisticke zajednice Dubrovnika navode da su u hotelskom smještaju u tom gradu trenutno najbrojniji gosti iz Njemačke, Hrvatske i BiH, a u privatnom smještaju najviše borave Nijemci, Francuzi i Poljaci.

Boljoj situaciji su se početkom sezone nadali i dubrovački ugostitelji, prenosi portal Index.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Dubrovnika i vlasnik taverne “Otto” Ante Vlašić kaže da trenutni prihodi koje ostvaruju neće biti dovoljni za pokrivanje osnovnih troškova.

Većina mojih kolega ostvaruje promet i prihode u visini do 10 odsto u odnosu na one prošlogodišnje. Otprilike se to poklapa i sa brojem gostiju koji dolaze u Dubrovnik. Možda je taj procenat čak i nešto manji, jer smo izgubili dnevne izletnike, na primjer iz BiH i Crne Gore, kao i kruzerske goste – izjavio je Vlašić za Dubrovački dnevnik.

Na novonastalu situaciju se, kako kaže, niko nije pripremio, posebno jer je prošla sezona bila rekordna, a za ovu je čak bilo najavljeno smanjenje PDV, što bi ugostiteljima bila dodatna olakšica.

U odnosu na restorane, nešto bolje stoje kafići koji rade cijele godine i u koje zalazi lokalno stanovništvo.

Potpredsjednica strukovne grupe turističkih agencija pri Hrvatskoj privrednoj komori i vlasnica turističke agencije za iznajmljivanje “Dominium travel” Slavica Grkeš kaže da pad prometa njihove agencije do 1. jula iznosi 94,67 odsto.

– Što se tiče iznajmljivanja, više rezervacija bilježimo na Mljetu i Pelješcu nego u Dubrovniku, a one koje se odnose na Dubrovnik su uglavnom ”last minute” noćenja i za jedinice koje imaju parking. Prodaje se najjeftiniji i najluksuzniji smještaj koji imamo u ponudi – rekla je Grkeš.

Kada je riječ o cijenama, ona tvrdi da su ih spustili gotovo svi, neki čak i do 60 procenata, dok su drugi odlučili da ne iznajmljuju svoje stambene jedinice u turističke svrhe.