Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DUČIĆ BI BIO PONOSAN Trebinjska gimnazijalka opravdala prezime slavnog pretka

Regioni
Autor:

Foto: Anja Dučić/ustupljena fotografija

Školska godina koja je za maturante završila kao nijedna do sada, bez maturske zabave i svečanog defilea ulicama u svečanim haljinama i odijelima, u trebinjskoj Gimnaziji “Jovan Dučić” ostaće upamćena po još jednoj nesvakidašnjoj situaciji.

Učenik generacije ove škole je Anja Dučić, čiji je predak slavni pjesnik Jovan Dučić.

Anja kaže da je ponosna na zajedničko porijeklo s velikim pjesnikom.

– Nosim prezime trebinjske porodice Dučić, koja je iznjedrila pjesnika i diplomatu Jovana Dučića. Poznavajući njegov život i rad, ljubav koju je imao u duši za svoje “milo Trebinje”, kao i prepoznatljivost njegovog imena i djela u cijelom svijetu, krvna veza s velikim pjesnikom bila mi je dodatni podsticaj i motivacija za uspjehe – priča mlada Trebinjka.

Violina

Pored toga što je najbolja trebinjska gimnazijalka svoje generacije, Anja je i uspješna violinistkinja. Završila je i Srednju muzičku školu, a njene vitirine krase mnoge nagrade s muzičkih takmičenja.

– Svaki dio Trebinja podsjeća na Dučića, zahvaljujući bogatoj zaostavštini i njegovim poklonima svome gradu. Kada sam imala deset godina, prvi solistički koncert održala sam u galeriji trebinjskog Muzeja Hercegovine, upravo ispred portreta Jovana Dučića – kaže Anja.

Foto: Anja Dučić/ustupljena fotografija

Dodaje da joj je posebna čast bila da nastupi na Dučićevim večerima poezije, koje se održavaju svake godine u Trebinju, pjesniku u čast.

– Pošto naša gimnazija nosi Dučićevo ime, svi rezultati i uspjesi koje sam ostvarila kao učenik te škole još su mi draži i značajniji. Dešavanja u Trebinju su neraskidivo vezana za ime Jovana Dučića, a ja tu vezu doživljavam s posebnim značajem i emocijama. Na svečanoj dodjeli priznanja za učenika generacije imala sam priliku i da položim cvijeće na pjesnikov grob u Hercegovačkoj Gračanici na Crkvini – kaže Anja.

Fakultet

Iako je u školskom dnevniku bilježila samo petice, Anja ističe da je više interesuju prirodne nauke, a na takmičenjima iz matematike i fizike osvajala je i nagrade. To je razlog zašto se odlučila da upiše Elektrotehnički fakultet u Novom Sadu, ali neće zaboraviti ni violinu.

– Ljubav prema muzici i umjetnosti javila se od ranog djetinjstva. S obzirom na to da se niko u mojoj porodici ne bavi muzikom, ne mogu reći da sam od nekoga naslijedila talenat za muziku. Neskromno je pomisliti, ali je čast poželjeti, da imam i djelić umetničkog dara svoga slavnog pretka. Želja da sviram violinu mi se ispunila u sedmoj godini, kada sam upisala Muzičku školu. Od tada violina je postala moja velika ljubav, izvor radosti i nadahnuća – priča najbolja trebinjska gimnazijalka.

Priznaje da je smisao za prirodne nauke naslijedila od mame, kojoj je posebno zahvalna za uloženi trud i brigu.

Foto: Anja Dučić/ustupljena fotografija

– Kroz školovanje javila su se interesovanja za prirodne nauke, naročito matematiku i fiziku. Taj dar logičkog razmišljanja sam naslijedila od mame, koja je odličan matematičar. Važno je imati talenat za nešto čime se bavite, ali samo uz istrajan rad i veliku ljubav moguće je napredovati. Velika ljubav prema muzici i nauci motivisala me da im se posvetim na pravi način i istrajem na tom putu. Dobra organizacija je bila presudna da sve ostvarim i nađem vremena za opuštanje, druženja i izlaske s prijateljima – navodi Anja.

Poručuje da će joj, kao i njenom poznatom pretku, bez obzira gdje je život odvede, Trebinje uvek biti grad koji će nositi u srcu i u koji će se rado vraćati.

Viber umjesto mature

Umjesto maturske večeri učenici završnih razreda ove godine organizuju druženja jednog do dva odjeljenja maturanata. Učenica generacije trebinjske Gimnazije kaže da joj je, kao i svim drugim maturantima, žao što je posljednja dva mjeseca provela uz telefon i računar umjesto u učionici, s drugovima i profesorima.

Anja kaže da se u poslednjim gimnazijskim danima bilo teško i tužno od srednje škole opraštati viber porukama. Anja je uvjerena da će maturanti uspjeti da nadoknade propuštene trenutke i ožive sve uspomene iz đačkih klupa. Vjeruje i da će se gimnazijska prijateljstva nastaviti, pošto su trenuci koje su proveli i proživjeli zajedno u prethodne četiri godine neraskidiva veza među školskim drugovima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO