Kultura

"Dučićev dan" Laureat za ovu godinu pjesnikinja Zlata Kocić

U Trebinju je sinoć u okviru manifestacije "Dučićev dan" održano Veče laureata - Ranka Jovovića, pod nazivom "Moli se vladiko, podvikni gospodaru", a Dučićeva nagrada za ovu godinu dodijeljena je pjesnikinji Zlati Kocić za ukupan pjesnički rad.

"Dučićev dan" Laureat za ovu godinu pjesnikinja Zlata Kocić
FOTO: SRNA

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je u besjedi da se ova nagrada dodjeljuje književnicima koji su utvrdili svoje mjesto u književnoj baštini, te da će Kocićevoj biti uručena na manifestaciji Dučićeve večeri poezije.

Ćurić je naveo da se na ovaj dan ispunjava i Dučićev amanet da se ne treba baviti samo njegovom poezijom, nego da se ono što je on napisao posmatra u vremenskom kontekstu i kroz druge pisce, i njegove savremenike, i one koji će tek doći.

Pjesnik Želidrag Nikčević rekao je da je poezija pjesnika Ranka Jovovića prožeta etičkom dimenzijom, ali je po svojoj suštini ranjiva, nepredvidiva i hirovita.

– Ranko Jovović je jedan od onih rijetkih lirskih dijagnostičara koji nigdje sebe ne izuzimaju, nego naprotiv svjedoče svojim životom jednako kao svojim stihovima – rekao je Nikčević, te dodao da je njegov poetski standard u Crnoj Gori postao uticajan.

Pročitajte još

Viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu Svetlana Šeatović podsjetila je da je naučni skup bio posvećen poeziji Miloša Crnjanskog, te istakla da on predstavlja novi susret Crnjanskog u Dučićevom Trebinju.

– Pod svodom ovog najljepšeg malog grada, koji spaja miris Mediterana i egzotiku hercegovačkog krša, doveli smo u vezu dva velikana srpske poezije, različite, ali slične po osjećaju za nacionalno biće i ljepotu mediteranskih predjela. Dok je Dučić to bio rođenjem, Crnjanski je našao svoj izabrani zavičaj u prostorima mediteranske kulture – rekla je Šeatovićeva.

U programu su učestvovali Hor “Tribunia” iz Trebinja, glumci Narodnog pozorišta Beograda Lepomir Ivković i Biljana Đurović, solisti Opere Pozorišta na Terazijama Dušan Svilar i Mina Gligorić, vokalni kvartet Gimnazije “Jovan Dučić” Trebinje uz klavirsku pratnju Nevene Živković.

U okviru manifestacije “Dučićev dan” sinoć je u Muzeju Hercegovine promovisan Zbornik “Poezija i poetika Miroslava Maksimovića”, a nakon toga otvorena izložba “Otisci graditelja” arhitekte Branka Pešića.

Prihvati notifikacije