Društvo

DUGO IŠČEKIVANA RADOST Zašto je most "Bratoljub" otvoren tek četiri i po godine nakon što je izgrađen? (FOTO)

Most "Bratoljub", koji povezuje Bratunac i Ljubovije, te zajednički granični prelaz i carinski terminal BiH i Srbije od danas su zvanično u funkciji. Ali ova radosna vijest je isčekivana godinama.

DUGO IŠČEKIVANA RADOST Zašto je most "Bratoljub" otvoren tek četiri i po godine nakon što je izgrađen? (FOTO)
FOTO: SRNA

Most vrijedan 13 miliona evra, izgrađen je još u junu 2017. i do danas je bio zatvoren.

Ova apsurdna situacija, koja je najviše “žuljala” mještane dva pogranična gradića, Bratunca u Republici Srpskoj i Ljubovije u Srbiji, dogodila se što zbog političkog nadgornjavanja na relaciji Banjaluka – Sarajevo – Beograd, što zbog nelogičnog reda poteza u čitavom poduhvatu.

Kako je Srpskainfo ranije pisala, dok je impresivni novi most bio zatvoren, niko nije smio na njega stupiti nogom, osim graničnih policajaca, koji bi, svakom ko pokuša preko “Bratoljuba” preći na drugu stranu, odrezali kaznu od 300 KM za ilegalni prelazak granice.

Istovremeno, Bratunčani, koji žive u blizini mosta , pribojavali su se da bi tim mostom mogli stići ilegalni migranti, koji ionako izbjegavaju pogranične procedure.

Pročitajte još

Ispostavilo se da je najlakše bilo izgraditi most, dug 277 i širok 14 metara, koji ima dvije saobraćajne trake i trotoare za pješake i bicikliste.

Dogovor BiH i Srbije je, naime, bio da Srbija izgradi most, a Bosna i Hercegovina zajednički putničko – robni granični prelaz, koji se nalazi na lijevoj obali Drine, na teritoriji Republike Srpske, ondosno BiH.

Nakon što je Srbija obavila svoj dio posla, odnosno izgradila most, ispostavilo se da u RS nisu riješeni imovinsko pravni odnosi, odnosno da u pojasu pored mosta, nije otkupljeno zemljište, na kojem je planirana izgradnja i graničnog prelaza i carine i industrijske zone.

Kada je Vlada RS riješila taj problem, na red su došli potpisivanje i ratifikacija međudržavnog sporazuma, a tek potom tenderska procedura za izgradnju zajedničkog graničnog prelaza.

Za divno čudo, novac, u ovom slučaju, nije bio problem: godinama je na računu Uprave za indirektno oporezivanje BiH “ležalo” 11 miliona KM namijenjenih za izgradnju tog prelaza.

Otvaranje mosta “Bratoljub” i graničnog prelaza političari su najavljivali nekoliko puta.

Građani su se nadali da će most biti otvoren uoči izbora, kako bi političari pokupili “poene”, ali ni to se nije desilo.

Od izgradnje “Bratoljuba” do danas prošla su dva izborna ciklusa, opšti izbori 2018. i lokalni izbori 2020. godine, ali most nije otvoren.

Potpuno suprotno uobičajenoj praksi, “Bratoljub” je svečano otvoren danas, dakle u neparnoj “neizbornoj” godini.

Prihvati notifikacije