Svijet

DUGOGODIŠNJI SPOR Mont Everest viši nego što se mislilo

Mont Everest je nešto viši nego što se do sada mislilo, saopštili su danas Nepal i Kina, čime je riješen dugogodišnji spor o visini najvećeg svjetskog planinskog vrha na granici između dvije zemlje.

DUGOGODIŠNJI SPOR Mont Everest viši nego što se mislilo
FOTO: NARENDRA SHRESTHA/EPA

Katmandu i Peking nisu se slagali o njegovoj tačnoj visini, ali su se usaglasili nakon što su poslali israživačke ekspedicije da je zvanična visina Mont Everesta 8.848,86 metara.

Everest je “vječni simbol prijateljstva Nepala i Kine”, saopštio je nepalski ministar spoljnih poslova Pradip Kumur Gijavali objavljujući rezultate istraživnja u video kopnferenciji sa kineskim kolegom Vangom Jijem.

Nepal je ranije koristio visinu od 8.848 metara, što je procjena istraživanja iz 1954. godine, koja obuhvata i snijeg.

Kinesko mjerenje iz 2005. godine pokazalo je da je visina stijena na vrhu 8.844,43 metra, odnosno za oko 3,7 metara manje od stare procjene.

Planinari kažu da je moguće da je zemljotres snage 7,8 stepeni 2015. godine u Nepalu, kada je poginulo blizu 9.000 ljudi, uticao na promjenu visine Everesta.

Nepal je u maju prošle godine poslao tim istraživača da izmjere visinu vrha, a kineski tim popeo se na vrh proljetos, kada je planina bila zatvorena za ostale penjače zbog pandemije virusa korona.