Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Durmić: Sudski sporovi traju dugo, to nije ni nama u interesu

Društvo
Autor:

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Milomir Durmić

Rješavanje sudskih sporova u oblasti osiguranja i naplate štete zavisi od suda pred kojim se vode i od složenosti predmeta, ali generalno bi trebalo da ide brže, ocjenjuje predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić.

Zbog toga je, tvrdi, bolje za sve da se sporovi u ovoj oblasti rješavaju vansudski, nego da se dođe u situaciju da se zaglavi na sudu kao što je slučaj sa mnogim parnicama, o čemu je Srpskainfo pisala.

– Imamo sudove i u RS za koje je vjerovatno da predmet neće doći na red i do dvije godine, što je za oštećene koji žele da riješe svoju nadoknadu sigurno dugo. Zato je neka naša opšta preporuka svim osiguranicima i onima koji su oštećeni da pokušaju da iskoriste sve instrumente koje imaju na raspolaganju, prije nego što odu na sud, a prije svega da se obrate osiguravajućem društvu.

U interesu je, vjerujte, svih osiguravajućih društava da direktno riješe spor sa strankom, bez da se tu pojavljuju vještaci, sudovi, advokati, jer to su dodatni troškovi koji koštaju kako osiguravajuće društvo, tako i oštećenog. A neće izgubiti mogućnost da pokrenu spor pred sudom – kaže Durmić.

Osim toga, kaže, oštećeni mogu da se obrate i Ombudsmanu u osiguranju RS, koji „radi brzo i ekspeditivno“.

– Zakazuju se besplatne medijacije između oštećenog i osiguravajućeg društva. Ombudsman ne može da presudi, ali može da pomogne da se dogovori rješenje spora, što je brže i ne košta ništa oštećenog – kaže on, dodajući se oni mogu obratiti i Udruženju koje će im dati pravni savjet i posredovati u rješavanju spora.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO