Društvo

Dužnicima za struju nude TRI NAČINA da izmire zaostale obaveze

U narednih nekoliko dana svim kupcima električne energije koji imaju neizmirene obaveze prema "Elektrokrajini" biće dostavljene njihove finansijske kartice s kamatnim računom i obavještenjem o načinima izmirenja duga.

Dužnicima za struju nude TRI NAČINA da izmire zaostale obaveze
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Najavili su to iz ovog preduzeća, koje je zajedno s ostalim elektrodistributivnim preduzećima u Srpskoj, zaključno sa 31. martom, prestalo s poslovima snabdijevanja kupaca električnom energijom, a u skladu sa Zakonom o električnoj energiji i rješenju Regulatorne komisije za energetiku RS.

– Ukoliko dužnici ne izmire obaveze, bićemo prinuđeni pokrenuti sudski postupak za naplatu potraživanja, što će iziskivati dodatne troškove postupka, koji u cjelosti padaju na teret kupca – poručuju iz “Elektrokrajine”.

Dužnici imaju tri načina da izmire dug. Mogu odjednom da uplate glavnicu duga uz otpis kamate ili da potpišu sporazum. Za dug do 1.000 maraka sporazumom se definiše da kupac uplati 20 odsto ukupnog duga, a da ostatak izmiri u do 10 rata, bez dodatnih troškova za kupca. Za dug preko 1.000 maraka dužnicima se nudi potpisivanje sporazuma o nagodbi (medijacija) kojim se definiše da kupac ukupne obaveze izmiruje u dogovorenom broju rata, uz troškove medijatora.

Pročitajte još

„Elektrokrajina“ i ostala elektrodistributivna preduzeća Srpskoj su od 1. aprila postali operatori distributivnog sistema (ODS), zaduženi za poslove izgradnje i sanacije distributivne mreže, očitanja potrošnje električne energije sa mjernih mjesta i priključenja kupaca na mrežu.

– „Elektrokrajina“ je kroz sprovedenu reorganizaciju postala efikasniji i ekonomičniji sistem sa vertikalno integrisanim upravljanjem, odnosno dvostruko manjim brojem rukovodilaca i direktnom kontrolom svih poslovnih procesa – kažu u ovom preduzeću.

Prilagođavajući se novoj organizaciji i gubitku djelatnosti snabdijevanja, „Elektrokrajina“ je u protekle dvije godine smanjila broj zaposlenih za trećinu, sa 1.908 na 1.295, uz kreiranje značajno povoljnije stručne i starosne strukture radne snage. Umjesto nekadašnja tri jednako postavljena sektora tehničkih, ekonomskih i pravnih poslova, ODS-ovi sada imaju pet sektora, od čega su četiri tehnička i jedan sektor poslova podrške (administracija).

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu