Društvo

Dva soka i dvije kafe 30 maraka: Ceh u jednom kafiću u Beogradu pokazuje da treba pažljivo čitati cjenovnike

Dva soka i dve kafe, jedna Jovana iz Beograda je jutros na Dorćolu platila 1.860 dinara, što je oko 16 evra ili 30 mraka. Njoj su u kafiću posebno računali svaki sastojak soka i tako ga i naplatili.

konobar
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Pojedini vlasnici kafića očigledno se dovijaju na razne načine kako da se dodatno zarade na račun mušterija. Odnedavno, kafići naplaćuju i kriške voća koje idu kao ukras na čaši pića. Neko čašu vode, negde med kao dodatak, ali ova nova pojava pojedinih ugostitelja, čini se, prevazišla je svaku mjer, piše Blic.

Jovana je naručila dva voćna miks soka i dvije kafe, a na računu koji je priložila, jasno se vidi da je svaka stavka posebno naplaćena, i to ne malo. Dakle, posebno sok od jabuke, posebno od kruške, posebno od đumbira.

Nažalost,  vlasnik na to ima pravo. Preciznije, može da odredi cijenu i 1.000 dinara za kriglu piva, ili čaj, ili sok ukoliko za to postoji interes, odnosno isplativost i potražnja.

– Prema Zakonu imaju pravo da formiraj cijene prema sopstvenom nahođenju – navodi izvor iz resornog ministarstva u Vladi Srbije.

Pročitajte još

To nije nepoznanica, jer kafedžije alkoholne napitke, sokove i vodu prodaju od pet do deset puta odnosno 500 do 1.000 odsto većoj ceni od nabavne, i tako sebi prave profit.

Država se uglavnom ne miješa da ne bi narušila slobodu tržišta i slobodno formiranje cijena. Ali ukoliko bi bila riječ o osnovnim namirnicama na primjer, ili ako bi skok cijena bio drastičan, može da ih ograniči pod određenim uslovima.

Svaki potrošač, s druge strane, ima pravo izbora, može da uđe u kafić, pogleda cjenovnik i odluči da li mu je prihvatljivo tu da sjedne i popije piće.

Cijene mogu tako da se drastično razlikuju od kafića do kafića, i mijenjaju se sezonski, pa treba pažljivo čitati cjenovnike.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu