Društvo

Dva ujeda zmije za 24 časa: Tinejdžerka se oporavlja poslije ozbiljnog trovanja, dječak u bolnici

Šestogodišnji P. J. iz aleksinačkog sela Vrelo, hospitalizovan je u Univerzitetsko kliničkom centru u Nišu nakon što ga je juče ujela zmija.

Dva ujeda zmije za 24 časa: Tinejdžerka se oporavlja poslije ozbiljnog trovanja, dječak u bolnici
FOTO: PRIVATNA ARHIVA/RAS SRBIJA

Dječaku rođenom 2015. godine, prvo je ukazana pomoć u aleksinačkoj bolnici nakon čega je prebačen za Niš, gdje se nalazi u stabilnom stanju i nije životno ugrožen.

Ovo je drugi ujed zmija koji se desio u oklnini Aleksinca u svega 24 časa a u oba slučaja su se na meti gmizavaca našli maloljetnici. Za razliku od dječaka, koji nema praktično nikakve tegobe nakon ujeda zmije, sedamnaestogodišnja djevojka E. M. iz Aleksinca koju je u nedelju ujeo poskok imala je simptome ozbiljnog trovanja zmijskim otrovom, ali se uspješno oporavlja na intenzivnoj njezi Klinike za dječje interne bolesti UKC Niš zahvaljujući pravovremeno ukazanoj pomoći u aleksinačkoj bolnici.

– Dječak je ujeden za desnu podlakticu, pregledan je i zbrinut na odjeljenju hirurgije nakon čega je prebačn za Niš u dobrom stanju – kaže za Blic prim. dr Goran Vidić, direktor Opšte bolnice Aleksinac.

– Dječak je ujeden za desnu podlakticu, pregledan je i zbrinut na odjeljenju hirurgije nakon

Dječak je pregledan na Klinici za dječje interne bolesti UKC u Nišu gdje je zadržan preventivno radi posmatranja.

Ujela ga zmija, ima i koronu

– Pretpostavljam da je dječaka ujeo smuk ili neka neotrovna zmija pošto nema nikakve simptome trovanja zmijskim otrovom. On je zadržan preventivno radi posmatranja i smješten je na kovid odjeljenju jer je utvrđeno da je pozitivan na korona virus. Ipak, budući da nema nikakve simptome ni kovida, vjerovatno će sutra biti pušten kući, kaže prof. dr Emilija Golubović, direktorka Klinike za dječje interne bolesti.

Ona navodi da se sedamnaestogodišnja djevojčica koju je ujeo posk polako oporavlja i to prije svega zahvaljujući pravovremeno ukazanoj pomoći u aleksinačkoj bolnici. Djevojčicu je ova otrovnica ujela za potkoljenicu u okolini sela Lipovica, nakon čega je prvo zbrinuta u Aleksincu pa upućena u UKC Niš.

Oprezno u prirodi

-Djevojčica je još uvijek na intenzivnoj njezi ali je bolje. Sve što treba ona je primila u Aleksincu. Oni su joj dali abtiviperin serum i velike doze urbazona. U njenom slučaju je trovanje bilo zaista ozbiljno, ali je dobro zbrinuta u Aleksincu pa onda poslata na našu kliniku. Da nije to primila u Aleksincu moglo je da bude nezgodno. Ovako joj je noga otekla ali je bolje, njeno stanje je stabilno i nije životno ugrožena, kaže prof. dr Golubović.

Ona je apelovala na oprez prilikom boravka u prirodi.

– Maj je mjesec, sada je vrijeme kada zmije izlaze. Prilikom boravka u prirodi i roditelji i djeca trebalo bi da budu obazrivi – kaže prof. dr Golubović.

Prihvati notifikacije