Biznis

DVIJE DECENIJE PLATNIH SISTEMA CBBiH Za 19 godina obavljeno više od 622,9 miliona transakcija

Danas se navršilo 20 godina od uspostavljanja platnih sistema Centralne banke BiH, koje se odvijalo se u okviru reforme platnog prometa koja se smatra jednom od najuspješnijih reformi u BiH, saopšteno je iz CBBiH.

DVIJE DECENIJE PLATNIH SISTEMA CBBiH Za 19 godina obavljeno više od  622,9 miliona transakcija
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

U CBBiH i podsjećaju  da je proces uspostavljanja platnih sistema podrazumijevao potpunu transformaciju obavljanja unutrašnjeg platnog prometa u BiH.

– Odnosno, podrazumijevap je prenošenje platnog prometa iz zavoda za platni promet na komercijalne banke, čime su zavodi za platni promet prestali da postoje. Naime, konsenzusom svih relevantnih institucija u BiH, odlučeno je da se sprovede reforma platnog prometa s ciljem povećanja konkurentnosti, efikasnosti, brzine obavljanja transakcija i smanjenja troškova. Reforma je podrazumijevala da nosioci platnog prometa, umjesto zavoda, budu komercijalne banke s dozvolama za obavljanje poslova platnog prometa i CBBiH, čija je obaveza bila uspostavljanje platnih i obračunskih sistema koji će omogućavati tok transakcije – navodi se u saopštenju.

U CBBiH naglašavaju da je reforma postigla svoj cilj i omogućila  ubrzani razvoj bankarskog tržišta, te širenje ponude bankarskih usluga za krajnje korisnike.

– Novi platni sistem je sobom donio višestruke prednosti. Brzinu, jer svaka transakcija između bilo koje dvije komercijalne banke na teritoriji BiH završava se u realnom vremenu ili u okviru istog radnog dana.

Pouzdanost, a od 5. januara 2001. godine, kada je tadašnja ABS banka uradila prvu transakciju, do danas, obavljeno je više od  622,9 miliona transakcija ukupne vrijednosti preko 1.362 milijarde KM. Čak i u periodima stanja prirodne nesreće, poput poplava u 2014. godini ili aktuelne pandemije korona virusa, platni sistemi su funkcionisali bez zastoja i problema. Postojanje registara je omogućilo jačanje finansijske discipline, smanjenje mogućnosti prevara, te je dalo značajan doprinos ispunjavanju obaveza BiH na aktivnostima sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma – navodi se u saopštenju.

Prihvati notifikacije