Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Nagrade Ivanu Perkoviću i „NASTeatru“: Za dobru predstavu treba da se sklopi dosta kockica

Kultura
Autor:

Foto: Ivan Perković

Mladi glumac Ivan Perković zajedno sa „NASTeatrom“ odnio je dvije nagrade na 24. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Novom Sarajevu.

U pitanju su nagrade za najbolju predstavu, koju je osvojili „Nedozvani“, NASTeatara Gornji Milanovac, te nagrada za najbolju monodramu „Svetozaru T'rećem“ u izvođenju Ivana Perkovića.

– Ovo je zaista odskočna daska, veliki korak za „NASTeatar“. Meni je puno srce, i ponosan sam na ekipu iz predstave „Nedozvani“. Odlične uloge su svi napravili svi: Strahinja Blažić, Aleksandar Ristanović, Tatjana Dimitrijević, Anita Stojadinović i Maja Stokić. Filigranska režija jednog od naših najpoznatijih reditelja Juga Radivojevića i sjajni kostimi Tatjane Radišić, koja je dugo radila u Americi. Lektor je čuveni Radovan Knežević. Dosta kockica treba da se sklopi da bi predstava bila dobra. Mislim da smo u tome uspjeli – rekao je Perković.

Foto: Suzana Jevremović

Predstava „Svetozar T'reći“ ranije ove godine nagrađena je prestižnom nagradom „Zlatnom kolajnom Maja Dimitrijević”, za zanimljivo napisanu, korektno režiranu, vrlo autentično odigranu monodramu. U pitanju je monodrama koja je do sada privukla pažnju i gledalaca i žirija na mnogobrojnim gostovanjima, ali i festivalima.

– Svetozar zaista nailazi na odlične reakcije i u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, i u dijaspori Švajcarska, Austrija… Svuda reaguju bukvalno na istim mjestima u predstavi. Prosto, to je jedan narod. Monodrama je mislim najteža forma, za glumca i zbog toga predstavlja najveći izazov. Nivo koncentracije je nevjerovatan jer ako samo na sekund zastaneš, pogriješiš izgubio si povjerenje publike i pao u njihovim očima – objasnio je Perković.

Foto: Sanja Veljković/screenshot festmono-pan.org.rs

"Svetozar Treći"

Kako kaže, iako je njegova monodrama ostvarila mnoge uspjehe, predstave sa više glumaca na sceni su mu draže.

– Draže mi je kada imaš partnera i uživaš u igri sa njim ili njom. Partner je na sceni spas. Mislim da predstava ne može biti dobra ako ne volite taj tekst, tu ulogu i partnere koje imate, ako se prosto ne radujete svakom izvođenju te predstave. Ubjeđen sam da je to ključ uspjeha i vjerujem da sve to imamo u predstavi „Nedozvani“ – dodao je ovaj mladi glumac.

Predstava „Nedozvani“ nastala je po tekstu srpskog književnika Momčila Nastasijevića. U pitanju je jedna od njegovih najboljih drama koja govori o raspadu jedne građanske porodice. Radnja je smještena u tridesete godine 20. vijeka kada je počela da se osipa srednja klasa, koju su činili mahom intelektualci, umjetnici, doktori – praktično elita jednog društva. U drami „Nedozvani“ pojavljuje se „uljez“, koji suštinski ne pripada toj građanskoj porodici i uništava je.

Ostali nagrađeni na Festivalu

Za najbolje glumice su proglašene Tanja Bošković i Rada Đuričin za glumu u predstavi „Primadone“. Nagradu za najboljeg glumca dobio je Zlatan Vidović za glumu u predstavi „Usamljeni zapad“. Specijalnu nagradu žirija za briljantnu glumu je dobio Dražen Šivak koji je izveo monodramu „Mistero Bufo“.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO