Politika

DVOSTRUKA IGRA SDA U slučaju CIK, SNSD ponovo nadigran od koalicionog partnera

Centralna izborna komisija BiH iznenada je dobila po dva srpska i bošnjačka člana, i to tako što je SDA za tu potrebu okrenula leđa koalicionom partneru SNSD i zaigrala zajedno sa saveznicima iz prošlog mandata – SDS i PDP.

DVOSTRUKA IGRA SDA U slučaju CIK, SNSD ponovo nadigran od koalicionog partnera
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Predstavnički dom BiH je, na prijedlog poslanika SDS Dragana Mektića, prvo razriješio po dva bošnjačka i srpska člana CIK BiH Ahmeta Šantića i Suada Arnautovića, te Branka Petrića i Novaka Božičkovića. Potom su imenovani novi članovi na način da su Šantić i Arnautović dobili novi mandat, dok su na srpske pozicije došli Vanja Bjelica Prutina i Jovana Kalaba. Prva na prijedlog SDS, a druga na prijedlog PDP, sve uz povike da se na taj način „CIK oslobađa od političkog uticaja SNSD“.

Ovakav razvoj događaja predstavljao je pravu političku zasjedu SDA i DF za ostale koalicione partnere, koji nisu imali pojma šta im se sprema.

Ipak, ovo nije prvi put da je SDA nadigrala SNSD i njihove partnere iz RS nakon formiranja nove vlasti u Sarajevu. Prvo su stopirali izbor ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, potom direktora SIPA, te članova Centralne banke BiH na pozicije koje pipadaju RS. Takođe, zajedno sa SDS i PDP na pretprošloj sjednici Predstavničkog doma usvojili su zakon o prestanku mandata članovima VSTS BiH.

Međutim, oštrica reakcije iz SNSD nije uperena toliko prema SDA, koliko prema partijama iz Srpske.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Dok se vlast u Srpskoj na najodgovorniji mogući način bavi prevencijom i zaštitom građana od korona virusa, za to vrijeme virus SDS-PDP, zajedno sa SDA, na najdirektniji i najmaligniji mogući način atakuje na RS i njene državne i nacionalne interese – uzvratio je portparol SNSD Radovan Kovačević.

Pročitajte još

On je podsjetio građane da SDS i PDP u parlamentu BiH imaju limitiran kapacitet od samo četiri glasa, ali zajedno s Adilom Osmanovićem iz SDA imaju dovoljno za takozvano entitetsko glasanje. Sa tih pet glasova „oni ne samo da glasaju direktno protiv većinske volje građana Srpske i zaključaka NSRS, nego glasaju konstantno protiv interesa Srpske, a za interese Bakira Izetbegovića i SDA“.

– Kakva izdaja i kakva naša koalicija sa SDA? Pa, ne sjedim ja u kolegijumu Predstavničkog doma sa SDA nego Nebojša Radmanović. Po čemu je izdaja formirati CIK od ljudi koji ispunjavaju uslove? Izdaja je zbog toga što SNSD gubi politički uticaj u CIK. Branko Petrić, i pored silnih argumenata o izbornim krađama, nije htio da dozvoli novo brojanje glasačkih listića. Postoje birališta na kojima su pojedinci iz SNSD dobili 100 odsto glasova po preferencijalu, što je nemoguće – tvrdi Dragan Mektić.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Postavlja se logično pitanje: ako SNSD gubi politički uticaj na CIK, da li ga onda dobijaju SDS i PDP?!

Pročitajte još

– Ne. Tražim i tražiću od CIK da obezbijede fer i poštene izbore. Treba da stvore uslove da se elektronski skeniraju glasački listići, što će biti garant izborne volje građana. Moramo shvatiti da je mandat pojedinim članovima CIK istekao još 2012. Izborni zakon kaže da u toj situaciji parlament direkno imenuje članove CIK, bez konkursa. Nisam mogao pretpostaviti da će to izazvati toliki šok za SNSD, toliku harangu, što potvrđuje činjenicu da oni gube politički uticaj – kaže Mektić za Srpskainfo.

Istovremeno, predsjednik Srpskog kluba poslanika u PS BiH Nenad Stevanić smatra da su u CIK smijenjeni „vanstranački Srbi, a postavljeni stranački aparatčiki SDS i PDP“.

– Istovremeno su ostavili dvojicu Bošnjaka, koji su javno uz SDA – kaže Stevandić za Srpskainfo.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kada je riječ o dvostrukoj igri SDA, Stevandić smatra da ta partija nije mogla da izbjegne formiranje Savjeta ministara sa SNSD i ostalim predstavnicima iz RS zbog pritiska iz Evrope, a da je u slučaju CIK iskoristila stare manire, jer taj izbor ne ide u Dom naroda, gdje SNSD može da ih zaustavi.

– Prvo, zavađaju nas međusobno, što rade vrlo uspješno, i onda nekim sitnim uslugama SDS i PDP plaćaju njihovu lojalnost. Nisam ja na poziciji odbrane starog CIK, ali ovaj je još gori – tvrdi Stevandić.

Politička analitičarka Ivana Marić smatra da je rasplet u slučaju CIK bio očekivan, jer je SDA izjavljivala da je njihova koalicija sa SNSD, pa i HDZ, prinudna.

– SDA balansira. Kada im šta odgovara tako i glasaju, ne vodeći računa o koaliciji u koju su ušli. Zanimljivo je vidjeti koliko jadikuju SNSD i HDZ, bez obzira što hrvatski članovi CIK nisu dirani. Ovo je jedan od rijetkih trenutaka kada SDA uspije da ih nadmudri, uz pomoć SDS i PDP. Paradoks je da smo prihvatili da se priča o tome ko ima političku kontrolu nad CIK, koji bi trebalo da bude nazavisna institucija – kaže Marićeva.

Foto: N1
Foto: N1

Na pitanje Srpskainfo u čemu je razlika ako je politički uticaj jedne partije na CIK zamijenjen uticajem drugih partija, Marićeva kaže da ipak postoji velika razlika.

– Ukida se osovina Dodik – Čović, koja je retrogradna za sve građane u BiH. Zaista je paradoks da Dodik proziva SDS i PDP za izdaju srpskog naroda zato što su umjesto dva Srbina izabrana neka druga dva Srbina. Prepisao je retoriku Čovića o legitimnim i pravim predstavnicima. Imamo “prave” i “krive” Srbe – kaže ona.

Zanimljivo je da je, osim SNSD i HDZ, protiv ovakvog načina izbora članova CIK i lider SBB Fahrudin Radončić, koji je to nazvao pripremom za novu izbornu krađu.

Odustali od imenovanja hrvatskog člana

Mada je DF Željka Komšića na istoj sjednici predložila imenovanje jednog hrvatskog člana CIK Željka Bakalara, inače Komšićevog savjetnika, umjesto Stjepana Mikića kome je istekao mandat, takav prijedlog ipak nije dobio većinu.

Kako nezvanično saznajemo, SDA je odustala od takvih namjera kako ne bi dodatno zaoštravala odnose sa HDZ BiH Dragana Čovića, koji sebe smatra jedinim legitimnim predstavnikom Hrvata. To ipak nije spriječilo HDZ da, zajedno sa SNSD i Srpskim klubom (koga čine poslanici US, DNS i SP), demonstrativno napusti sjednicu i obruši se na aktere ove priče, optužujući ih za rušenje BiH.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Borjana Krišto

– ,Odluka ovog doma o imenovanju novih članova CIK donesena u režiji SDA, nije u interesu BiH i njenog opstanka. Sve je napravljeno suprotno odredbama Izbornog zakona BiH, koje propisuju da se članovi komisije kojima je istekao mandat ne mogu razriješiti dok se ne završi izborni ciklus, odnosno dok se ne implementiraju izborni rezultati. Ukoliko istekne mandat, pokreće se redovna procedura, odnosno raspisivanje konkursa i utvrđivanje kriterijuma za izbor članova CIK. Nismo imali uvid ni u biografije ni u uslove koje ispunjavaju novi članovi CIK – rekla je zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Borjana Krišto iz HDZ.

Krišto je ocijenila kao insinuacije tvrdnje da nakon ove odluke SNSD i HDZ gube većinu u CIK.