Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DŽABA PREGLASAVANJE Odluka Predsjedništva BiH o pelješkom mostu ne znači ništa bez DODIKOVOG GLASA

Politika
Autor:

Foto: Klix/RAS Srbija

Džaba su Šefik Džaferović i Željko Komšić preglasali Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH kada takva odluka, po svemu sudeći, nikada neće stupiti na snagu.

Naime, predsjedavajući i srpski član Predsjedništva glasao je protiv zaključka kojim se traži prekid gradnje pelješkog mosta u Hrvatskoj za koga u Sarajevu tvrde da navodno ugrožava nesmetan pristup BiH otvorenom moru u Neumu. Dodik je potegnuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interasa i izjavio da će se o svemu izjasniti Narodna skupština Republike Srpske.

Šta to praktično znači? Milorad Dodik je zapravo pokrenuo najjači mehanizam zaštite nacionalnog interesa jednog naroda u institucijama BiH koji mu je garantovan članom pet Ustava BiH.

– Član Predsjedništva koji se ne slaže sa odlukom može odluku Predsjedništva proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju. Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član sa te teritorije. Ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka Predsjedništva neće imati učinka – piše u Ustavu BiH.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Pod uslovom da Dodik, kako je danas i najavio, ispoštuje sve propisane rokove, rasplet ove priče trebalo bi da glasi da je Narodna skupština RS potvrdila njegovo glasanje u Predsjedništvu, što znači da od zvaničnog protivljenja BiH gradnji hrvatskog mosta – nema ništa.

Naime, nakon prošlih opštih izbora Dodik je nekoliko puta izjavio da je SNSD, zajedno sa koalicionim partnerima i poslanicima pridošlim iz drugih stranaka, obezbijedio dvotrećinsku većinu u parlamentu Srpske. Ali, i bez toga, za očekivati je da i opozicione partije stanu iza Dodika jer je to bila praksa i u prošlosti, kada su srpski članovi Predsjedništva BiH pokretali zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Istina, srpski član u prošlom sazivu Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zvanično nikada nije bio preglasan u Predsjedništvu BiH, pa nije ni koristio svoju ustavnu mogućnost. Naime, Ivanić i ostali članovi Predsjedništva imali su dogovor da na sjednicu ne ide nijedna odluka za koju se znalo da nema podršku svih, upravo zbog toga da bi se izbjeglo preglasavanje.

To ne znači da Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović nisu imali sukobljavanja i “preglasavanja” na konsultacijama koje su imali prije svake sjednice.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Mladen Ivanić

Ivanićev prethodnik Nebojša Radmanović je, zbog preglasavanja, nekoliko puta potezao veto. Tako je u aprilu 2007. pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa pred Narodnom skupštinom Republike Srpske, a povod je bila odluka o upućivanju zahtjeva Srbiji da ispoštuje obaveze prema BiH po Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, odnosno da Hagu isporuči optužene za ratne zločine.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Takođe, u martu 2008. Radmanović se usprotivio zaključku Predsjedništva BiH kojim se traži premještanje arhivske građe iz Haškog tribunala u Bosnu i Hercegovinu.

Između ostalog, Radmanović se 2014. usprotivio smjeni generalnog konzula BiH u Čikagu Brane Pećanca, a iza njega je stala više nego dvotrećinska većina poslanika Narodne skupštine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO