Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Džaferović: Dodik napravio veliku grešku kada je odlučio da radi za interes Hrvatske, a protiv interesa BiH

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je da slučaj najavljene izgradnje odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori pokazuje da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napravio veliku grešku i štetu za sve u BiH, kada je na posljednjoj sjednici odlučio da radi za interes Hrvatske, a protiv interesa BiH.

– Dodikova odluka da, protivno interesu BiH i pravu na pristup otvorenom moru, blokira zaključke Predsjedništva vezane za razgraničenje BiH sa Hrvatskom, očigledno je u zvaničnom Zagrebu shvaćena kao signal popuštanja i prilika da se nastavi sa ugrožavanjem interesa Bosne i Hercegovine – kazao je Džaferović.

Dodaje da je ukazivao Dodiku da je njegovo popuštanje Hrvatskoj i pristajanje da radi za njen interes, umjesto za interes BiH, šteta za cjelokupnu BiH, uključujući oba entiteta, što, kako kaže, potvrđuje i ovaj slučaj.

– Predsjedništvo BiH mora da zaštiti interese Bosne i Hercegovine, i u slučaju razgraničenja u Neumskom zalivu, i u slučaju Trgovske gore, kao i svim drugim slučajevima. To možemo efektivno uraditi samo ukoliko su svi članovi Predsjedništva BiH privrženi svojoj ustavnoj obavezi da zaštite interese države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana – zaključio je Džaferović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO