Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“Džez poezi kabare” najavio novi album: Prvo sviramo u rodnom gradu

Kultura
Autor:

Foto: RAS Srbija

Naša tradicija je da rodnom gradu prije ostatka čovječanstva i prije nego što zvanično objavimo album, odsviramo najnovije pjesme, a tako ćemo i ovaj put – rekao je Nebojša Kuruzović i najavio večerašnji koncert “Džez poezi kabarea” u 20 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje će se naći na albumu „Volio bih da ovo ostane među nama“. Kako kaže, Banjalučani će moći prije ostatka čovječanstva da čuju sve pjesme sa novog albuma čiji izlazak očekujemo u oktobru 2019. godine.

Sa posljednjim notama odsviranim na današnjem koncertu počeće i zvanična kampanja kojom će se prikupljati sredstva za jedan istorijski kulturološki događaj u Banjaluci. Naime, planirali su da novi album izdaju u dvije forme i to kao prvu vinil ploču izdanu u Banjaluci, te kroz unikatne muzičke razglednice.

– Izdavanje albuma se očekuje krajem godine. A kampanja za prikupljanje sredstava za izdavanje vinil ploče će trajati do oktobra. Mi smo odlučili da čitavom čovječanstvu damo mogućnost da postanu zadužbinari prve vinil ploče izdane u Banjaluci. Imena onih koji za dušu daju bilo koji iznos do 50 KM naći će se na koricama ploče, a oni koji daju 50 KM dobiće ploču, a njihova imena će biti upisana „zlatnim slovima“ – rekao je Kuruzović

Muzički performans pod nazivom „Džez poezi kabare” nastao je sinergijom autorske džez muzike banjalučkog džez kvarteta „Combine quartet“ i poezijom dva mlada banjalučka pjesnika Nebojše Kuruzovića i Saše Berendike.

– Mi smo od početka doživljavali “Džez poezi kabare” kao veliku zajednicu i neku vrstu porodice nama dragih i dobrih ljudi. Ovo je divan momenat da zajednički nešto jako lijepo uradimo i okupimo se oko neke stvari o kojoj ćemo moći pričati i praunucima da su ova suluda vremena bila lijepa i vrijedna osmijeha i ponosa. Ako smo na nove generacije prenijeli sve naše frustracije mislim da je pošteno da im i nešto lijepo ostavimo. Jedna od najljepših stvari je upravo zadužbinarstvo. To je od malog i siromašnog srpskog naroda napravilo nešto što se danas cijeni u čitavom svijetu. Ovo je naravno mali gest ali na malim stvarima se uči – dodao je on.

Kako kaže uskoro će objaviti više informacija i o muzičkim razglednicama, kada budu gotove.

– Reći ću samo da to nije niko radio u ovom dijelu svijeta. Mislim da će one biti nešto najljepše što će krajem godine putovati na sve strane zemaljske kugle iz rodne nam Banjaluke – kaže on.

Koncerti koje ova interesantna grupa izvodi traju u prosjeku oko 90 minuta i sastoje se od autorskih pjesama koje prati džez autorski aranžirana muzika. Radi se o kombinaciji stendapa, poetskih i pjevačkih sekvenci uz svirku banjalučkog džez benda. Prema njegovim riječima, planova za naredni period imaju i previše, ali nije siguran da će imati dovoljno sredstava da ih realizuju.

– Mi živimo u malom gradu i kultura nije često na vrhu prioriteta. Želimo da izađemo na evropsku scenu, a ali za to je neophodno dosta preduslova koje ova zajednica trenutno nema. Kod dragog nam Bore u Peckoj smo 2. juna. Onda ide Trebinje pa onda bi trebalo da idemo u Šengen. Polako da završimo Banjaluku kako trebuje i čestituje, a ostalo ćemo lako. Ali znate kako se kaže ljudi planiraju a Bog odlučuje. I neka bude tako. Tako je uvijek bilo i najbolje – objasnio je Kuruzović.

“Jazz Poesy Cabaret“ čine: Nebojša Kuruzović, Saša Berendika i „Kombajn kvartet“ u sastavu: Milan Savić-klavir, Stefan Tešanović-gitara, Dejan Trkulja-bubnjevi, Dejan Đorđević-kontrabas.

Iza njih mnogobrojni nastupi

Nakon premijere 2015. godine u Narodnom pozorištu Republike Srpske, uslijedio je niz uspješnih nastupa od kojih su i koncert povodom zatvaranja pozorišnog festivala „Teatar fest – Petar Kočić“, Banjaluka, zatvaranje predsjedavanja BiH Savjetom Evrope, „Rohan palas“ Strazbur, „Džez poeti spektakl“, odrzan na Ljetnjoj pozornici Tvrđave Kastel u Banjaluci, „Džez poezija za jednu osobu“ Muzej, zatim turneja na sedam pozorišnih scena u Srbiji i Bosni i Hercegovini i drugi.

U novembru 2017. godine izdali su svoj prvi studijski album. Album je izašao u multimedijalnoj formi i sastoji se od tri elementa koja su u interakciji i to studijski album sa 10 autorskih pjesama „Džez poezi kabarea“, zbirka poezije Nebojše Kuruzovića i Saše Berendike, te umjetničke fotografije koje su nastale u foto eksperimentu pod vodstvom banjalučkog fotografa Drage Vejinovića.

 

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO