Kultura

Džordž R.R. Martina NAJAVIO KNJIGU: Možda ćemo konačno dobiti kraj kakav zaslužujemo

Serija “Igra prijestola” završena je prije desetak dana, a strasti povodom posljednje epizode se ne stišavaju. Mnogi ljubitelji epske fantastike i djela pisca Džordža R.R. Martina “Pjesme leda i vatre”, po kojima je serija i nastala, uzdaju se da će im posljednja knjiga ovog serijala dati zadovoljavajući kraj.

Džordž R.R. Martina NAJAVIO KNJIGU: Možda ćemo konačno dobiti kraj kakav zaslužujemo
FOTO: BODO MARS/EPA

Sada kada je serija konačno završena poslije svih ovih godina, fokus je opet na piscu i posljednjoj knjizi koju najavljuje već gotovo pet godina.

Na posljednju knjigu ovog serijala čeka se već osam godina, budući da je prethodna izašla 2011. godine „Ples sa zmajevima“. Po posljednjim najavama, nova knjiga će izaći do sredine 2020. godine.

Naime, knjiga „Vjetrovi zime“, prema pisanju stranih medija, godinama su predmet spekulacija za objavljivanje. Najnovije glasine sugerišu da bi roman mogao da bude podijeljen u dva dijela i da će se drugi dio zvati „San o proljeću“. Međutim, trenutno ne postoji zvanična potvrda o tome da li će posljednja knjiga biti podijeljena, ali fanovi na internetu govore o takvoj mogućnosti.

Martin nije skrivao činjenicu da se roman pokazao kao izazovan, s obzirom na obim bogatog svijeta koji je stvorio.

Neću reći kada će izaći nova knjiga. Izlazio sam ranijih godina u javnost s datumima, pa se dešavalo da pogriješim. Ali završiću je – rekao je Martin. On je naime, prethodni put najavio da će 2015. godine izaći posljednja knjiga, a kako se to nije desilo, to je otvorilo prostor popularnosti serije „Igra prestola“.

Pisac je nedavno od jedne avio-kompanije sa Novog Zelanda dobio ponudu za besplatnu avionsku kartu kako bi otišao tamo i na miru mogao da završi posljednju knjigu.

Martin se pristojno zahvalio na ponudi i dodao da Novi Zeland obožava, ali da je zaradio dovoljno novca da može sebi da priušti kartu, te ih pozvao da tako nešto ponude drugim piscima i na taj način ih podrže.

– Što se tiče završavanja moje knjige… Bojim se da bi me Novi Zeland previše zaokupio. Najbolje da me ostavite ovde u Vesterosu kako bih mogao da ih završim. Ali kažem ovo – ako ne budem imao knjigu „Vjetrovi zime“ u rukama kada sletim sledeće godine na Novi Zeland, imate moje pismeno odobrenje da me zatvorite u malu prostoriju sve dok je ne završim – šaljivo je odgovorio Martin.

On je podsjetio da će Novi Zeland ponovo posjetiti 29. jula 2020. godine kako bi prisustvovao Svjetskoj konvenciji naučne fantastike.

(B92)