Biznis

EFIKASNIJE OSTVARIVANJE PRAVA „Iskustvo Srbije pomoglo prilikom uvođenja elektronske građevinske dozvole“

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik izjavio je da uvođenje elektronske građevinske dozvole nije nova tema u Srpskoj, ali da su iskustvo i pomoć iz Srbije neophodni kako bi se građanima i privrednicima omogućilo da na jednostavniji i efikasniji način ostvare prava iz ove oblasti.

EFIKASNIJE OSTVARIVANJE PRAVA „Iskustvo Srbije pomoglo prilikom uvođenja elektronske građevinske dozvole“
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Vipotnik je podsjetio da je u Srpskoj prije nekoliko godina realizovan pilot-projekat kada je riječ o elektronskim građevinskim dozvolama.

On je pojasnio da je pilot-projektom u nekoliko opština i gradova u Srpskoj uspostavljen jednošalterski sistem za izdavanje dozvola, kao i da je Srbija daleko otišla u digitalizaciji i uvođenju e-uprave.

– Zakonska regulativa i proces digitalizacije društva kod nas zahtijevaju dalje unapređenje da bismo u potpunosti implementirali e-dozvolu. Zato nam je iskustvo i pomoć kolega iz Srbije neophodna da izbjegnemo greške, da u potpunosti prilagodimo legislativu i pronađemo optimalno tehničko rješenje – rekao je Vipotnik.

On je dodao da je Svesrpski sabor, održan 8. juna u Beogradu, bio odlična prilika da se unaprijedi saradnja sa Srbijom.

Vipotnik je istakao da su na sastancima sa resornim ministrima u Vladi Srbije otvorene brojne teme, te da je razgovarano o konkretnim projektima.

– Pokrenuli smo i pitanje međusobnog priznavanja licenci pravnim i fizičkim licima iz naše resorne nadležnosti kako bismo ujednačili kriterije i izjednačili prava privrednika iz obje zemlje – zaključio je Vipotnik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu