Banjaluka

EBRD želi pregovore o NOVIM USLOVIMA za kreditiranje grada

Prijedlog rebalansa budžeta grada bi trebao biti spreman u drugoj polovini avgusta i do tada bi trebale biti razjašnjena brojana otvorena pitanja među kojima su i novi uslovi pod kojim će Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kreditirati grad, potvrdio je gradonačelnik Igor Radojičić.

EBRD želi pregovore o NOVIM USLOVIMA za kreditiranje grada
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Podsjetio je da je rebalans neophodan zbog pojave virusa korona koja je zaustavila privredu i dovela do drastičnog pada prihoda u gradskoj kasi.

Sa završetkom prve polovine godine mi imamo minus u budžetu grada, koji iznosi oko 15 miliona KM, tako da je rebalans neminovan i biće na niže sa značajnim restrukturisanjem u budžetu – objasnio je Radojičić.

Otvorena pitanja

Ranije je bilo najavljena mogućnost da će prijedlog rebalansa biti spreman u prvoj polovini ovog mjeseca, ali Radojičić je kazao da to nije moguće jer prije toga treba riješiti dosta otvorenih pitanja.

– U toku je javni poziv za emisiju obveznicu grada Banjaluka i on bi trebao do kraja iduće sedmice da se završi. Tek nakon toga ćemo znati kakvi će biti njeni rezultati. Dobili smo četiri miliona KM od Vlade RS koje nisu bile planirane do sada i taj novac će pomoći u održavanju likvidnosti i plaćanju redovnih troškova i obaveza grada – precizirao je on.

Drugo otvoreno pitanje je Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je, prema njegovim riječima, najavila da želi da pregovara o novim uslovima za kreditiranje i grant grada za projekte Voda II i Voda III.

– Mi smo davno trebali imati ugovor sa EBRD za Vodu II. Skupština grada je odluku o tome donijela još prošle godine, ali se taj proces razvukao zbog pandemije i krize u kojoj niko nije radio. Od juče imamo najavu EBRD u kojem traže nove razgovore za finansijske uslove kreditiranja, jer su se promijenile okolnosti i sada sve banke, pa i EBRD, diktiraju neke drugačije uslove – kazao je Radojičić.

Kašnjenje s radovima

Dodao je da novi pregovori s EBRD donose kašnjenja u relizaciji projekata, koji trebaju biti finansirani tim sredstvima.

– Umjesto da smo s radovima počeli početkom ljeta, sada, kad uđemo u razgovore s njima, u najboljem slučaju možemo očekivati da uđemo u realizaciju Vode II krajem ljeta ili početkom jeseni, a Voda III će biti iduće godine – istakao je Radojičić.

Kroz projekat Voda II grad treba dobiti kredit EBRD od 12 miliona KM, a uz to je vezan i projekat Voda III, koji uključuju i osam miliona KM bespovratnih sredstava od EU.