Društvo

EKOLOŠKA KATASTROFA Ministarstvo će pomoći postavljanje brana na rijekama

Ministar zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović rekla je da je iz Potpećkog jezera potrebno ukloniti više od sedam i po hiljada kubika plivajućeg otpada.

EKOLOŠKA KATASTROFA Ministarstvo će pomoći postavljanje brana na rijekama
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Najavila je da će resorno ministarstvo pomoći u rješavanju problema divljih deponija, kao i u postavljanje brana na rijekama.

Vujovićeva je danas posjetila lokaciju kod brane Potpeć na Limu gdje je u toku uklanjanje otpada i tom prilikom istakla da taj decenijski problem mora biti riješen sistemski i u saradnji sa Crnom Gorom i BiH, kao i da očekuje konkretno rješenje.

Pročitajte još

– Za dugoročno rešavanje problema plivajućeg otpada na Limu i Drini potrebna je regionalna saradnja, povodom čega smo juče održali sastanak sa nadležnim ministrima iz Crne Gore i BiH – dodala je Vujovićeva.

Prema njenim riječima, nedopustivo je da rijeke budu zatrpane raznim otpadom i u tom stavu svi moraju biti jedinstveni.

– Na jučerašnjem sastanku saglasili smo se da je, osim mapiranja i uklanjanja divljih deponija sa obala rijeka i njihovoh pritoka, potrebna i edukacija građana da otpad ne odlažu u rijeke – naglasila je Vujovićeva.

Ona je zahvalila preduzeću “Srbijavode” čije ekipe, uz podršku “Elektroprivrede Srbije”, rade na čišćenju Potpećkog jezera.

-Prema procjenama, potrebno je ukloniti više od sedam i po hiljada kubika plivajućeg otpada koji se transportuje u Regionalni centar za upravljanje otpadom Doboko, kod Užica – navela je Vujovićeva.

Vujovićeva je naglasila da je potrebno maksimalno angažovanje jedinica

lokalne samouprave u rješavanju problema sa divljim deponijama.

Ona je pozvala lokalne vlasti da pojačaju inspekcijski nadzor nad nesavjesnim odlaganjem otpada, te najavila da će resorno ministarstvo pomoći u rješavanju problema sa deponijama, kao i u postavljanju brana na rijekama.