Hronika

SNIMAK GOVORI SVE Pokušaj ubistva poslanika Miladina Stanića snimila kamera

Napad na narodnog poslanika Miladina Stanića, koji se dogodio 31. jula ove godine, snimila je kamera na porodičnoj kući osumnjičenog rođaka Petra Stanića.

SNIMAK GOVORI SVE Pokušaj ubistva poslanika Miladina Stanića snimila kamera
FOTO: SRPSKAINFO

Video snimak, kako stvari stoje, biće krunski materijalni dokaz za tužilaštvo, ali i za odbranu osumnjičenog.

Iako je narodni poslanik tvrdio da je pokušaj ubistva imao političku pozadinu, odbrana osumnjičenog ističe da upravo video snimak pokušaja ubistva otkriva kako je Petar Stanić kritičnog dana bio revoltiran kada je primjetio da mu rođak, sa kojim duži niz godina ima problema oko imovine, radi na putu ispred porodičnog imanja.

Advokat Darko Kremenović ispred tima odbrane, izjavio je za Srpskainfo da snimak potvrđuje kako se u konkretnom slučaju nije radilo o nikakvom političkom obračunu, već kulminaciji dugogodišnjih sukoba u kojima je Petar Stanić bio žrtva, a o čemu svjedoče i presude.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Darko Kremenović

Slučaj koji je banjalučko tužilaštvo kvalifikovalo kao pokušaj ubistva dogodio se 31. jula ove godine oko 16.55 u mjestu Kremna kod Prnjavora, zaseok Piplići.

Kamera postavljena na porodičnoj kući osumnjičenog snimala je kapiju i glavni ulaz na porodično imanje Petra Stanića.

Na snimku se jasno vidi da narodni poslanik Miladin Stanić traktorom dolazi na makadamski put ispred kapije osumnjičenog i, kako to tvrdi odbrana, „drlja put“.

Upravo ovaj dio krunski je dokaz za odbranu Petra Stanića, koja tvrdi da je osumnjičeni u kritično vrijeme branio svoju imovinu.

Vidjevši da Miladin Stanić “drlja njegov put”, Petar Stanić izlazi do kapije, a zatim vadi pištolj koji mu je bio za pojasom i sa nekoliko metara puca u traktor.

Miladin Stanić u trenucima pucnjave bježi traktorom unazad.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Miladin Stanić

U jednom trenutku traktor je stao, a osumnjičeni Petar Stanić otvara svoju kapiju i prilazi traktoru na samo nekoliko metara sa uperenim pištoljem, nakon čega Miladin Stanić bježi niz put.

Osumnjičeni Petar Stanić se, nakon što je ispalio više hitaca, vratio u svoje dvorište, a njegova supruga Mirjana je zatvorila kapiju.

Pročitajte još

Dva ispaljena metka pogodila su traktor koji je vozio narodni poslanik, a jedan metak se rikošetirao i pogodio palac desne ruke Miladina Stanića. Ova povreda kvalifikovana je kao lakša tjelesna povreda.

Tokom pretresa kod osumnjičenog Petra Stanića, osim pištolja CZ kalibra 7,62 milimeatra, za koji nije posjedovao dozvolu, pronađen je i gasni pištolj, te još četiri ručne bombe i tromblonska mina.

Upravo ova veća količina nelegalnog naoružanja bio je i presudan razlog da mu Okružni sud u Banjaluci produži pritvor za još dva mjeseca, a sve zbog opasnosti da bi osumnjičeni mogao dovršiti započeto krivično djelo.

Osumnjičeni Petar Stanić, kojem je nedavno produžen pritvor zbog opasnosti da bi mogao dovršiti krivično djelo ili, preciznije rečeno, ubiti Miladina Stanića, u svojoj odbrani je naveo da punih 30 godina sa rođacima ima problema.

– Miladin Stanić je traktorom prelazio preko moje njive, na šta nije imao pravo i na taj način me je isprovocirao. Više od 30 godina me provocira. Svojim uticajem u opštini omogućio je da se meni sruši ograda, a ja sam nakon sudskog postupka dobio presudu da ograda može stajati na tom mjestu, ali je nisu htjeli vratiti pa sam ja morao to učiniti – izjavio je Stanić, dodavši da je teško bolestan i da mu teško pada boravak u pritvoru.

„Pobiću vas sve“

Nedo Stanić, brat narodnog poslanika Miladina Stanića, u oktobru prošle godine osuđen je na uslovnu kaznu od tri mjeseca i novčanu od 1.000 maraka nakon što je lopatom u glavu udario Petra Stanića.

U presudi se navodilo da je Nedo Stanić nakon svađe s rođacima rekao Petru i njegovoj supruzi „Majku vam j…., pobiću vas sve“ nakon čega je lopatom, i to njenim metalnim dijelom, udario Petra Stanića u glavu.

Banjalučko tužilaštvo je ove prijetnje i napad, umjesto pokušaja ubistva, kvalifikovalo kao ugrožavanje sigurnosti i tjelesnu povredu, pa je optuženi na kraju osuđen na uslovnu kaznu.

Prihvati notifikacije