Svijet

EKSTREMISTA STRADAO U PUCNJAVI Planirao napad na bolnicu u kojoj liječe oboljeli od korone (VIDEO)

Muškarac osumnjičen da je planirao da napadne bolnicu u kojoj se liječe oboljeli od korona virusa u američkoj državi Misuri, ubijen u razmjeni vatre s policijom, saopštili su zvaničnici.

EKSTREMISTA STRADAO U PUCNJAVI Planirao napad na bolnicu u kojoj liječe oboljeli od korone (VIDEO)
FOTO: SHAWN THEW/EPA

Kako Bi-Bi-Si javlja, sukob se dogodio kada su agenti pokušali da uhapse 36-godišnjaka u gradu Belton, u okviru domaće istrage terorizma, saopštio je Federalni istražni biro (FBI).

Zvaničnici su rekli da je muškarac bio motivisan rasističkim i antivladinim uvjerenjima. On je, navodno, razmotrio niz mogućih meta prije nego što se odlučio za bolnicu zbog trenutne epidemije.

Osumnjičeni, koga su vlasti identifikovale kao Timotija Vilsona, mjesecima je bio pod nadzorom, čime je utvrđeno da je “potencijalno nasilni ekstremista” koji je iskazivao rasnu i vjersku mržnju, navodi se u saopštenju FBI.

Vilson je ranije razmišljao da napadne školu sa velikim brojem crnih učenika, džamiju ili sinagogu, navodi FBI.

On je, kako se izveštava, odlučio da mu meta bude neidentifikovana bolnicu nakon što su vlasti u Beltonu, koji se nalazi u oblasti Kansas Sitija, naložile stanovnicima da ostanu kod kuće u pokušaju da spriječe širenje korona virusa.

Prema Ministarstvu zdravlja države Misuri, od srede je u toj državi 356 potvrđenih slučajeva Kovid-19, bolesti uzrokovane korona virusom. Osam ljudi je umrlo od toga.

Širom SAD ima više od 1.000 smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom i više od 70.000 potvrđenih infekcija.