Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Elčić: “Prvi kadar” je mali kulturološki fenomen

Kultura
Autor:

Foto: Srna

Dekan beogradske Akademije umjetnosti Dragan Elčić smatra da je Međunarodni filmski festival “Prvi kadar” mali kulturološki fenomen koji se dogodio u Zvorniku.

Elčić je na konferenciji za novinare rekao da je to kulturološki fenomen u smislu bogatstva i raznolikosti sadržaja koji se u okviru cjelokupne manifestacije desio od prvog dana otvaranja, 11. novembra, do večeras kada se zatvara u Zvorniku.

On je dodao da se bogatstvo i raznolikost festivala odnosi i na mnogobrojne filmske radionice i selekcije, promocije značajnih knjiga i drugih sadržaja koje sa sobom nosi ovaj kulturni događaj.

– U zvorničkom dijelu festivala “Prvi kadar”, koji sutra nastavlja rad u Istočnom Sarajevu, bilo je izvanrednih dokumentarnih filmova, kratkih art i poetskih dokumentaraca, kao i dugometražnih filmova koji su za posebnu pažnju i respekt – rekao je Elčić.

Prema njegovim riječima, programskim konceptom, koji je radila selekciona komisija festivala, stvorena je mozaička struktura osvježenja tako da nije dolazilo ni u jednom momentu do zamora publike, učesnika festivala, niti žirija.

Elčić, koji je i predsjednik žirija festivala, naglasio je da je posljednjih godina selekcija “Prvog kadra” u rapidnom razvoju i napretku.

– Sa sigurnošću mogu da kažem da je selekcija “Prvog kadra” u ovom trenutku jača od selekcije na Festivalu dugometražnog i dokumentarnog filma u Beogradu – istakao je Elčić.

Foto: Srna

On je rekao da je, u okviru festivala, održao predavanje o temi “Umjetnost u doba rijalitija” za učenike prvih i drugih razreda zvorničke gimnazije.

– Nastojao sam da priču usmjerim ka njihovoj perspektivi, pitanju trenutka u kome živi ova mladost, tražeći sebe u vremenu materijalističke filozofije života u kojoj su postavljeni određeni kriterijumi i parametri kojima se, nismo ni svjesni, vladamo i krećemo – rekao je Elčić.

On je istakao da je cjelokupan sadašnji život jedna vrsta rijalitija, dok je umjetnost u odnosu na to potpuno suprotstavljena kategorija.

– Kako to razumjeti, odnosno kako se snaći u svemu tome, kako da se pronađe mlad čovjek, da nađe svoj put za ono što je projektovao u životu ili ga tek traži – odgovori su u neprihvatanju onoga što nema nikakvu vrijednost – rekao je Elčić.

On je naglasio da je zvorničkoj mladosti dao jednu vrstu almanaha ili zadatka – da će oni biti ti koji će srušiti sve ovo, da će napraviti neke nove korake i dati novu nadu u ovom beznađu u kome kada je riječ o medijima, rijalitiju, te krizi u društvu i umjetnsti.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO