Društvo

"Epidemija nije DJEČJA IGRA" Dr Gligić o privilegijama za revakcinisane protiv korona virusa

Iako se u posljednje vreme sve češće mogu čuti zahtevi da revakcinisani dobiju mogućnost da se vrate normalnom životu - da idu u kafiće, na utakmice, u pozorište, virusolog dr Ana Gligić kaže da je još uvijek rano za to.

"Epidemija nije DJEČJA IGRA" Dr Gligić o privilegijama za revakcinisane protiv korona virusa
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

Mjere moraju biti odsječne, nije vreme da se prave neki zaokreti. Meni te privilegije za vakcinisane liče na dječiju igru – “ako pojedeš čokoladu, vodiću te u park”. Ovde se radi o jako ozbiljnim stvarima. Svaki dan registrujemo na hiljade novih slučajeva zaraze – kaže dr Gligić i dodaje da joj nije jasno na koji bi se način uopšte kontrolisalo ko je revakcinisan.

Dr Gligić, pored toga, istiće da “nijedna vakcina ne štiti 100 odsto”.

– Zaražena osoba koja nije vakcinisana virus može prebaciti vakcinisanom u nosne sluznice, oko ili grlo. Vakcinisani, po pravilu, ne bi trebalo da razvju bolest, ali taj virus koji je ušao na tako vlažnu sredinu će početi da se razmnožava. Antitijela vakcinisane osobe će taj virus brzo izbaciti, ali će ipak izvesno vrijeme biti zarazna za okolinu – kaže dr Gligić, piše Kurir.

Pročitajte još

Podsjetimo, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će gradske vlasti od sljedeće nedjelje omogućiti stimulacije za vakcinisane osobe. Vesić je sinoć, gostujući na RTS, rekao da bi Srbija trebalo da se ugleda na Izrael koji je ostvario fascinantne rezultate, kao i Veliku Britaniju i SAD.

– Mislim da je došao trenutak kada treba da pogledamo šta je urađeno u Izraelu. Izrael je uspio jer je kao i mi imao potreban broj vakcina, imao fleksibilnost zdravstvenog sistema, centralizaciju vakcinacije, snažnu kampanju. Pored toga uspostavili su punktove gdje god se nalaze građani, što smo mi počeli. Oni su uveli i stimulaciju za vakcinisane – objasnio je on.

Kada je u pitanju stimulacija Vesić smatra da kao društvo treba da omogućimo da se oni koji su se vakcinisali mogu vratiti normalnom životu.

– Beograd će od sljedeće nedelje omogućiti da svi koji su se u potpunosti vakcinisali mogu da kupuju karte za pozorišta i festivale sa popustomod 30 odsto – najavio je on.