Društvo

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA SVE GORA Slijede rigoroznije mjere prevencije širenja korona virusa u Srpskoj

U skladu sa postojećom neepovoljnom epidemiološkom situacijom, Institut za javno zdravstvo RS će u toku dana i vikenda uputiti prijedlog za dodatne mjere koje se tiču cjelokupne populacije.

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA SVE GORA Slijede rigoroznije mjere prevencije širenja korona virusa u Srpskoj
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovaj prijedlog će se odnositi na okupljanja, poštovanja mjera, te eventuelnog uvođenje dodatnih mjera i modifikovanja postojećih.

Ovo je poručio direktor IJZ RS Branislav Zeljković, naglasivši da je ovaj korak u skladu sa epidemiološkom situacijom koju imamo u prethodnim danima.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Vidimo da je potrebno rigorozno pristupiti određenim segmentima, da bismo mogli stabilizovati cjelokupnu epidemiološku situaciju. Nažalost, ni danas nemamo dobar dan što se tiče epidemiološke situacije – rekao je Zeljković.

Pročitajte još

U protekla 24 časa, u Srpskoj je testirano 1.057 laboratorijskih uzoraka, a korona virus je potvrđen kog 437 osoba. Od posljedica kovida, u RS je u ovom periodu preminulo pet osoba.

Zeljković je dodao da u ARI i ILI, odnosno kovid ambulantama u svim domovima zdravlja, imamo veći broj pacijenata koji se javljaju sa simptomima.

– Tu će IJZ da izvrši reviziju protokola, kako bismo mogli da sačuvamo kapacitete testiranja i na primarnom i na sekundarnom nivou, a da dodatno ne ugrožavamo zdravlje samih pacijenata zbog cjelokupnog sistema čekanja i naručivanja. Cilj je da taj sistem bude što efikasniji. Sve ovo ćemo uraditi u skladu sa smjernicama SZO i Evropskog centra za kontrolu bolesti, kako bi se što prije stabilizovala epidemiološka situacija – rekao je Zeljković.