Društvo

Epidemiološka situacija u Srpskoj SVE TEŽA: Broj zaraženih i hospitalizovanih za sedam dana skoro utrostručen

Epidemiološka situacija u Srpskoj sve je nesigurnija što potvrđuje kako rast broja novozaraženih, tako i pacijenata na liječenju, te onih kojima je, zbog razvoja teže kliničke slike, neophodna respiratorna podrška.

Epidemiološka situacija u Srpskoj SVE TEŽA: Broj zaraženih i hospitalizovanih za sedam dana skoro utrostručen
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, u Srpskoj je u protekla 24 časa korona potvrđena kod još 139 građana. Na liječenju su 162 pacijenta, od čega je njih 13 na respiratoru.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS liječi se 85 ljudi, a na respiratoru je deset osoba. Od ukupnog broja hospitalizovanih, 48 ima srednje tešku, a 15 tešku kliničku sliku, dok je desetoro životno ugroženo.

Unazad sedam dana, imamo skoro tri puta više zaraženih, te preko 2,5 puta više hospitalizovanih, s obzirom na to da je 13. avgusta korona virus  potvrđen kod 49 ljudi, a na liječenju je bilo 60 pacijenata. Prije sedam dana, u UKC RS nije bilo životno ugroženih i oboljelih na respiratoru.

Pročitajte još

Ono što zabrinjava u pogledu širenja zaraze, jeste da i dalje imamo nizak procenat kompletno vakcinisanih.

Prema posljednjim podacima IJZ RS, u Srpskoj je prvu dozu primilo 266.959, a revakcinisane su 183.672 osobe. To znači da je kompletno vakcinisano oko 19,7 odsto punoljetnih građana. Kad se u obzir uzmu imunizovani u Srbiji, ovaj procenat je nešto viši, ali smo i dalje daleko od kolektivnog imuniteta za koji je neophodno između 70 i 80 odsto vakcinisanih prtiv korone.

Epidemiolozi konstantno pozivaju građane da se odazovu vakcinaciji protiv korona virusa, te da poštuju epidemiološke mjere, jer je to prioritet u borbi protiv ove bolesti.

Ljekari objašnjavaju da se može desiti da se osobe koje su vakcinisane zaraze korona virusom, ali da neće razviti težu kliničku sliku.

U RS još nije zvanično potvrđena delta varijanta korona virusa, što ne znači da ovaj soj nije prisutan i u našoj populaciji. Struka prognozira da će pomenuti soj do septembra biti dominantan u svim zemljama, a riječ je o varijanti koja se daleko brže širi od prethodnih.

Delta soj je dva puta zaraznija u odnosu na izvornu koronu, a  jedan zaraženi može da inficira 20 do 30 ljudi iz svog okruženja.

Do sada su u Republici Srpskoj potvrđena 65.123 slučaja korona virusa, a preminulo je ukupno 3.825 ljudi.

Prihvati notifikacije