Svijet

EPIDEMIOLOŠKI HAOS Zemlja broji žrtve, političari ne mogu da se dogovore oko mjera

Šest nedjelja nakon što je postala prva zemlja zapadne Evrope koja je zabilježila 500.000 slučajeva zaraze korona virusom, Španija je danas prešla milion zaraženih.

EPIDEMIOLOŠKI HAOS Zemlja broji žrtve, političari ne mogu da se dogovore oko mjera
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Do večeras je u ovoj zemlji registrovano 1.005.295 slučajeva zaraze korona virusom. Tokom prošle nedjelje preminulo je 575 osoba, čime se ukupan broj mrtvih popeo na 34.366.

Španija trenutno razmišlja o policijskom satu, a u zemlji traju političke rasprave koje prijete da će ugroziti do sada postignute napore tokom drugog talasa, prenosi Index.

U regiji Madrid, koja bilježi skoro trećinu svih zaraženih u Španiji na liniji centralne i regionalne vlasti vode se prepirke oko mjera koje treba podužeti. Predsjednica regije Isabel Dijaz Ajuso obećala je danas “hirurške mjere koje će povezati zdravlje i ekonomiju”.

– Za nas je najvažnije da ekonomija više ne trpi – rekla je ona.

Medicinski časopis Lancet opisao je španske mjere kao “suboptimalni odgovor” na krizu dodajući kako je zdravstvo ove zemlje već ranije bio oslabljeno ekonomskom krizom iz 2008. godine te je potkapacitiran u osoblju, opremi i nalazi se na ivici pucanja. Strogi lokdaun koji je doveo do izravnavanja krivulje u prvom talasu napušten je prerano zbog nastojanja da se oporavi ekonomija. Osim toga, testiranje i sistem praćenja pokazali su se neadekvatnima, posebno u Madridu.

Španiju potresa i politička kriza. Istog dana kada je Španija prešla milion zaraženih, španski kongres počeo je raspravu o prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja koji je protiv koalicijske vlade predvođene socijalistima podnijela krajnje desna stranka Vox, prenosi Blic.