Digitalna Srpska

Epl kriv za nepoštovanje zakona EU: Kazna bi mogla biti u milijardama evra

Kompanija Epl je kriva za nepoštovanje zakona o konkurenciji unutar Evropske unije na polju rješenja za strimovanje muzike, saopštila je Evropska komisija.

Epl kriv za nepoštovanje zakona EU: Kazna bi mogla biti u milijardama evra
FOTO: JUSTIN LANE/EPA

Konkurenti Epla su po raznim osnovama diskriminisani zbog samog mehanizma za kupovinu Eplovih proizvoda, navodi Evropska Komisija.

Epl efektivno naplaćuje 30 odsto poreza na prihode svojih konkurenata, pošto su svi koji prodaju pretplate unutar aplikacija prinuđeni da koriste njegov mehanizam naplate.

Pročitajte još

Kazna za Epl mogla bi da bude paprena – mogli bi da budu kažnjeni oduzimanjem 10 odsto godišnjih prihoda, što se mjeri u milijardama. Po prošlogodišnjoj zaradi, Epl bi mogao da plati kaznu od 22,3 milijarde evra.

Ipak, to u ovom trenutku djeluje nerealno, a evo šta je na društvenim mrežama napisala Margret Vestager, izvršni potpredsjednik Evropske komisije:

– Apple pravila ometaju konkurenciju na tržištu muzičkih servisa za strimovanje podižući troškove konkurentskih rješenja. Ovo dovodi do viših cijena za krajnje korisnike kada je riječ o pretplatama na iOS uređajima koje se plaćaju unutar samih aplikacija. Pored toga, Epl postaje učesnik u svim transakcijama i naplatama, a ima i uvid u komunikacije koje se odvijaju između korisnika i onih koji su Eplu konkurencija.

Zbog ovoga protiv Epla bunile su se skoro sve velike konkurentske korporacije – Netfliks, Spotifaj, Epik gejms i drugi, piše b92.