Biznis

ERA NJEGOVE VLADAVINE BLIŽI SE KRAJU I Amerikanci priznali, prijeti krah dolara sljedeće godine

Američka valuta bi u 2021. godini mogla da devalvira za jednu trećinu, upozorio je bivši predsjednik banke “Morgan Stenli Azija” Stiven Rouč i dodao da bi do toga moglo da dovede naglo smanjenje štednje stanovništva i povećanje državnog duga usljed uspješnog oporavka nakon krize glavnih trgovinskih partnera SAD.

ERA NJEGOVE VLADAVINE BLIŽI SE KRAJU I Amerikanci priznali, prijeti krah dolara sljedeće godine
FOTO: SHUTTERSTOCK

Rouč tvrdi da se era “prekomjerne privilegije“ američkog dolara kao glavne svjetske rezervne valute bliži kraju.

Valute uspostavljaju ravnotežu između unutrašnje ekonomske osnove zemlje i spoljne percepcije njene snage ili slabosti – ističe on za Blumberg i dodaje da se u SAD taj balans brzo mijenja, zbog čega je krah dolara moguće očekivati u bliskoj budućnosti. On podsjeća da je od januara do aprila indeks dolara porastao za sedam odsto, jer su investitori širom svijeta u američkoj valuti vidjeli zaštićeno sredstvo tokom krize korona virusa. Kao rezultat toga, sada, prema procjenama Banke za međunarodna plaćanja, vrijednost dolara je za 33 odsto iznad minimuma 2011. godine, ali već u 2021. godini, on se lako može vratiti na ove minimume, gubeći na vrijednosti 35 odsto.

– Svaki kurs valute predstavlja cijenu koja odražava stanje zemlje, ekonomsko, finansijsko, socijalno i političko, u odnosu na uporedive karakteristike drugih zemalja. Odnosno, promjene kursa valute su rezultat poređenja SAD sa Evropom, Kinom i tako dalje – kaže Rouč, prenosi Sputnjik.

Prema podacima Banke za međunarodna plaćanja, najveći partneri SAD su Kina, Evropska unija, Meksiko, Kanada i Japan. Vrijednost valuta ovih zemalja određuje kurs dolara na međunarodnim tržištima za 72 odsto. Drugim riječima, da bi dolar izgubio na vrijednosti, ove valute moraju da ojačaju, što je vrlo vjerovatno.

Valuta američkih partnera u zoni slobodne trgovine, Meksika i Kanade, mnogo je pretrpjela početkom godine zbog korona virusa i pada cijena nafte, a kako se vrijednosti stabilizuju i ekonomska aktivnost nastavlja, meksički pezos i kanadski dolar će značajno ojačati. Prema procjenama američkog Biroa za ekonomska istraživanja, u prvih šest mjeseci u zemlji je zatvoreno preko 100.000 preduzeća, a 44 miliona Amerikanaca je izgubilo posao.

Ali, stanovništvo još uvijek nema ozbiljnih problema zahvaljujući državnom programu novčane podrške – 159 miliona ljudi je dobilo jednokratne uplate u iznosu od 1.200 dolara, a više od 20 miliona nezaposlenih je dobilo pravo na dodatnih 600 dolara nedjeljno kao dodatnu pomoć uz državni program novčane pomoći.

Prihvati notifikacije