Politika

ERUPCIJA MRŽNJE PREMA SRBIMA Šovinistička histerija bacila sjenku na uspjeh hrvatskih fudbalera

Proslava senzacionalnog uspjeha hrvatskih fudbalera na Mundijalu u Rusiji pretvorila se u nacionalističko divljanje širom „lijepe njihove“ i otvorenu antisrpsku histeriju.

ERUPCIJA MRŽNJE PREMA SRBIMA Šovinistička histerija bacila sjenku na uspjeh hrvatskih fudbalera
Foto STR/EPA

Što je najgore, za dosipanje soli na nezaliječenu ranu srpsko-hrvatskih odnosa nisu zaslužni „neodgovorni pojedinci“, kako se u medijima inače najčešće nazivaju oni koji masovna okupljanja koriste za javno ispoljavanje najnižih strasti. Ratna ikonografija na hrvatskoj državnoj televiziji, ustaške zastave i pokliči razularene mase, kao i skandalozni zahtjev hrvatskih reprezentativaca da im na centralnoj proslavi u Zagrebu specijalni gost bude proustaški pjevač Marko Perković Tompson, jedno sportsko slavlje pretvorilo je u rijetko viđenu šovinističku farsu.

Komentarišući za Srpskainfo doček „nogometaša“ u Hrvatskoj, kao i cjelokupnu atmosferu u toj zemlji koja je prethodnih dana neodoljivo podsjećala na nacionalističku euforiju poslije „Oluje“ i protjerivanja 250.000 krajiških Srba, predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da se tu očigledno radi o „nekoj dubljoj patologiji“, koja, prema njegovim riječima, zahtijeva stručan socijalni i psihološki tretman.

Foto: N1/YouTube/Screenshot
Foto: N1/YouTube/Screenshot
Miodrag Linta

Imali smo priliku da vidimo da su hrvatski igrači poslije skoro svake utakmice na prvenstvu pjevali pjesme najveće hrvatske zvijezde koja, između ostalog, pjeva o klanju Srba u pjesmi „Jasenovac i Gradiška stara“. Najmanji je problem to što su hrvatski navijači uzvikivali ustaške parole i nosili ustaške zastave. Mnogo je ozbiljnije to što hrvatski selektor drugo mjesto na Mundijalu posvećuje hrvatskim „braniteljima“, valjda u znak zahvalnosti što su protjerali i pobili Srbe, kao i to što hrvatski fudbaleri traže da im Tompson pjeva pjesme koje veličaju NDH i žale za tim „slavnim“ vremenima – kaže Linta.

Da je nesporni sportski uspjeh kod nezanemarivog dijela hrvatske javnosti iskorišćen kao okidač za novo javno ispoljavanje mržnje prema Srbima svjedoče i brojni ispadi novinara HTV, koji su skoro svaku pobjedu hrvatske reprezentacije (iako nijedna nije bila nad srpskim fudbalerima niti su „orlovi“ ukrštali put sa „vatrenima“), proslavljali uz pominjanje „Oluje“.

Pročitajte još

Na istoj televiziji tokom Svjetskog prvenstva bezbroj puta je emitovana i „navijačka“ pjesma Marka Perkovića Tompsona „Uvijek vjerni tebi“, uz video-spot u kome se smjenjuju kadrovi navijača, hrvatskih fudbalera, ratnih scena i ulaska hrvatskih tenkova u Knin. Takođe, avion kojim su hrvatski reprezentativci doletjeli u Zagreb imao je pratnju hrvatske ratne avijacije, čiji su piloti iz grupe „Krila Oluje“ drugoplasirane sa Svjetskog prvenstva dočekali pozdravom „pobjedničke vojske“.

Sociolog Ivan Šijaković za Srpskainfo kaže da šovinistička histerija koja je zahvatila Hrvate zbog uspjeha njihovih fudbalera predstavlja obilježje malih i frustriranih naroda.

– Mržnja prema Srbima je dio identiteta kod dobrog dijela Hrvata. Jedino u čemu se takvi u nacionalnom smislu pronalaze jeste to da žele da se razlikuju od Srba i da je svaki hrvatski uspjeh ili neuspjeh povezan sa Srbima. Da nije žalosno, bilo bi smiješno. Takve stvari je najbolje ignorisati ili im se nasmijati – kaže Šijaković.

Zapad u čudu zbog Tompsona

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Specijalni status koji je proustaški pjevač Marko Perković Tompson dobio na svečanom dočeku hrvatskih fudbalera upao je u oči i zapadnoj javnosti.

U brojnim britanskim, švajcarskim i njemačkim medijima izražava se otvoreno čuđenje zbog toga što je jedan, kako ga nazivaju, ultranacionalistički pjevač, kome su zbog veličanja ustaštva zabranjeni koncerti širom zapadne Evrope, dobio čast da pravi društvo hrvatskim fudbalerima u autobusu i na svečanoj bini.