Politika

Evo koga je Milanović odlikovao: Potvrđena optužnica protiv pripadnika 103. brigade HVO za ratni zločin u Derventi

Okružni sud Doboj potvrdio je optužnicu protiv bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Željka Pudića zbog ratnog zločina počinjenog 1992. godine nad civilnim stanovništvom u Derventi.

Zoran Milanović odlikuje pripadnike HVO u Derventi
FOTO: BNTV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Pudić se tereti da je u aprilu i maju 1992. godine u logoru u zgradi bivšeg Doma JNA učestvovao u ubistvu i protivzakonitom zatvaranju civila srpske nacionalnosti i narušavanju njihovog tjelesnog integriteta, piše BIRN.

Prema navodima dobojskog Tužilaštva, kao pripadnik 103. brigade HVO on je krajem aprila 1992. iz vatrenog oružja u parku iza nekadašnjeg Doma JNA ubio osobu Č.Ć. čiji su posmrtni ostaci ekshumirani 2008. godine u Derventi.

Tokom aprila i maja, kako se navodi, on je izdavao naredbe i sam učestvovao u protivzakonitim privođenjima i hapšenjima civila srpske nacionalnosti, pa je tako učestvovao u hapšenjima oštećenih Đ.P. i N.M., koji su potom odvedeni u Dom JNA, gdje su bili bili izloženi fizičkom zlostavljanju od strane nepoznatih pripadnika HVO.

Optužnica je potvrđena 19. maja, a dispozitiv je objavljen 7. juna na stranici Okružnog tužilaštva.

Podsjećamo, radi se o pripadniku brigade HVO koju je hrvatski predsjednik Zoran Milanović odlikovao u Derventi 25. marta ove godine „za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu“.

Pročitajte još

– Odlikovao sam ovu brigadu zato jer to zaslužuje, zato jer je to davno trebalo učiniti i zato jer je njihov doprinos nezaboravan i velik. Teško ga je opisati riječima. Poginulo je 650 ljudi, poginulo je preko stotinu vaših suboraca muslimanske vjeroispovijesti. To je velika žrtva, ona je dana za obranu doma i države, Bosne i Hercegovine, čiju himnu smo ovdje sada slušali s jednakim respektom kao našu hrvatsku. To treba naglasiti – mi znamo što je naše, za tuđim ne posežemo, ali znamo što treba braniti –  poručio je tada Milanović.

Njegov potez izazvao je ogorčenje boračke populacije u Srpskoj koja je ukazivala upravo na ratne zločine koje su počinili pripadnici 103. brigade HVO. Opoziciona PDP u Narodnoj skupštini Srpske predložila je rezoluciju kojoj bi Zoran Milanović bio proglašen nepoželjnim za institucije RS. Takođe je predloženo da se hrvatski predsjednik, na nivou institucija BiH, proglasi nepoželjnom osobom u BiH.

Međutim, vladajuća većina, na čelu sa SNSD, već na skupštinskom Kolegijumu je odbacila mogućnost da se o tome raspravlja u Narodnoj skupštini.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije