Društvo

EVO KOJI GRAD JE BIO ZAISTA SUNCEM OKUPAN Novembar ove godine bio je NAJTOPLIJI od 1926.

Novembar 2019. u Beogradu, sa prosječnom srednjom dnevnom temperaturom od 12,4 stepena, ostaće zapamćen kao drugi najtopliji u istoriji.

EVO KOJI GRAD JE BIO ZAISTA SUNCEM OKUPAN Novembar ove godine bio je NAJTOPLIJI od 1926.
FOTO: MILAN ILIĆ/RAS SRBIJA

Sunčani i topli dani tokom prethodnog mjeseca više su ličili na proljeće nego na poznu jesen, pa onda i ne čude podaci koje je iznio Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) da je iza nas najtopliji jedanaesti mjesec u posljednje 93 godine, odnosno da je samo jednom od kada se vrše meteorološka merenja u Srbiji bilo toplije. Rekord je, naime, ostao u vlasništvu 1926. godine kada je prosječna srednja dnevna temperatura u novembru u Beogradu iznosila čak 13,0 stepeni.

Srednja dnevna temperatura vazduha u Beogradu, prema metodi percentila, tokom većeg dijela mjeseca bila je u kategorijama ekstremno i veoma toplo, a zatim do kraja mjeseca u kategoriji normalno – saopštili su iz RHMZ.

Temperatura u jedanaestom mjesecu u Beogradu bila je čak 5,25 stepena viša od prosječne za ovo doba godine.

Sam pogled na tabelu deset najtoplijih novembara u prestonici svih vremena ide na ruku meteorolozima koji zagovaraju tezu da se hladni i topli talasi ponavljaju u ciklusima, pa smo tako vrele novembre imali u trećoj (1923. i 1926.) i sedmoj deceniji (1963. i 1969.) 20. vijeka, ali i u ovoj aktuelnoj (2012, 2013, 2019).

Zagovornici teze globalnog zagrijevanje, međutim, mogu da istaknu kako je šest od deset najtoplijih novembara zabilježeno baš u novije doba, u 21. vijeku.

Prosječna srednja maksimalna temperatura u novembru bila je 17,0 stepeni.

– Najtopliji je bio 5. novembar kada je najviša dnevna temperatura u Beogradu iznosila 24,9 stepena – dodali su iz RHMZ.

Topli su bili novembarski dani, a još toplije noći. I to najtoplije od kada se vrše meteorološka mjerenja. One su bile u kategoriji „veoma toplo“, a ponekad čak i „ekstremno toplo“.

– Srednja minimalna temperatura u novembru je u većem dijelu Srbije bila najviša od početka mjerenja. Rekordna je bila u Beogradu sa prosječnih 9,4 stepena – stoji u mjesečnoj analizi RHMZ.

Nijednom u novembru temperatura u Beogradu nije bila ni blizu minusa. Najhladnije je bilo 30. novembra sa 2,7 stepena. Za to vrijeme imali smo prosječnu količinu padavina, a najviše kiše palo je 29. novembra – 19,4mm.

Da su Beograđani prošlog mjeseca mogli da uživaju u pravom proljeću, svjedoči i podatak da je sunčanih intervala bilo za čak 25 odsto više nego inače.

Najtoplija godina ikada?

Godina na izmaku mogla bi da uđe u anale meteoroloških mjerenja u Beogradu, kao najtoplija ikada.

Naime, najtoplija je bila prethodna 2018. sa srednojm godišnjom temperaturom od 14,5 stepeni (na drugom mjestu je 2000. sa 14,2) iako nijednog dana živa u termometru nije prešla 35. podeok.

Ove godine, međutim, tokom mnogih mjeseci nadmašena je 2018.

(Blic)