Biznis

"Evropska iskustva biće nam od velike koristi" Dragan Stanković, direktor RUGIPP, o 16. Regionalnoj konferenciji o katastru i infrastrukturi geoprostornih podataka

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) biće domaćin 16. Regionalne konferencije o katastru i infrastrukturi.

Dragan Stanković, direktor RUGIPP
FOTO: RUGIPP/RINGIER KOMBO

Direktor RUGIPP, mr Dragan Stanković, u intervjuu za Srpskainfo ističe da se na konferenciji, koja će se 25. i 26. juna održati u hotelu “San” u Laktašima, očekuje učešće više od 100 stručnjaka iz Evrope i svijeta.

RUGIPP je domaćin 16. Regionalne konferencije o katastru i infrastrukturi geoprostornih podataka. Možete li nam reći nešto više o konferenciji i ko su učesnici?

 Podsjetio bih da je RUGIPP 2012. godine bio domaćin 5. Regionalne konferencije i na osnovu tog iskustva i dobre saradnje sa geodetskim upravama iz regiona i sada očekujemo više od 100 učesnika iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore, Federacije BiH, ali i iz Švedske, Holandije, Norveške, Svjetske banke, Evropske komisije, UN i, naravno, predstavnike institucija Republike Srpske, kao i članove Savjeta za infrastrukturu geoprostornih podataka, ali i predstavnike naučnih institucija.

Učesnici će imati priliku da se upoznaju sa infrastrukturom geoprostornih podataka, katastrom i geodetskom infrastrukturom i tržištem nepokretnosti i održivim razvojem kroz prezentacije predstavnika svih geodetskih uprava i da se upoznaju sa stanjem u regionu i Evropi. Uvjeren sam da će učesnici konferencije čuti dosta novih informacija i različita iskustva kolega iz regiona i Evrope i da će nam njihova iskustva dobro doći.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

RUGIPP ima veoma dobru saradnju sa Republičkim geodetskim zavodom Srbije (RGZ). Predviđeno je da se ta saradnja intenzivira potpisivanjem Sporazuma o saradnji. Na šta se odnosi taj sporazum?

RUGIPP ima potpisan Sporazum o saradnji sa RGZ još od 2012. godine. Međutim, za 12 godina mnogo toga se promijenilo. Prije svega, mislim na nova zakonska rješenja i nove nadležnosti, a sada je dogovoreno da potpišemo novi sporazum, koji smo simbolično nazvali „nova era u saradnji geodetskih uprava“.

Šta on konkretno podrazumijeva?

Potpisivanjem ovog sporazuma u planu je da se radi na pripremi i realizaciji projekata iz oblasti procjene i vođenja vrijednosti nepokretnosti, uspostavljanja i vođenja centralnog adresnog registra, digitalnog arhiva, premjera, katastra nepokretnosti, osnovnih geodetskih radova i drugih poslova iz oblasti geodezije i katastra. Saradnja obuhvata obuke i pružanje stručne podrške, razmjenu iskustava i tehničke dokumentacije, ustupanje interno razvijenih aplikativnih rješenja, ustupanje geodetske opreme i instrumenata i drugih resursa za potrebe realizacije stručnih poslova, pripremu i implementaciju regionalnih projekata od zajedničkog interesa.

Nedavno ste sa direktorom Republičkog geodetskog zavoda Srbije, Borkom Draškovićem, dogovorili da od ove godine pokrenete održavanje Prvog sabora geodeta Republike Srpske i Srbije. Kada i gdje je predviđeno održavanje Sabora?

Prvi sabor geodeta Srpske i Srbije biće održan početkom oktobra na Fruškoj gori. Organizacionim odborom Prvog sabora geodeta Srpske i Srbije predsjedavaćemo gospodin Drašković i ja kao direktori uprava. Ovaj sabor prije svega ima za cilj da okupi stručnjake iz oblasti geodezije i srodnih disciplina radi razmjene znanja, iskustava i rješavanja zajedničkih problema u geoprostoru i imovinskim pitanjima u vezi sa nepokretnostima, kao i ulogu u realizaciji ciljeva održivog razvoja.

Šta su glavni ciljevi Sabora?

Glavni ciljevi sabora su strukovno povezivanje, jačanje saradnje među geodetima u regionu, stvaranje novih kontakata i razmjena znanja, identifikacija i pronalaženje rješenja za aktuelne probleme u geoprostoru, kao i imovinskih problema vezanih za nepokretnosti, te održavanje stručnih predavanja i radionica na teme koje su od značaja za struku. Sabor će okupiti sve zainteresovane geodete, inženjere, istraživače i studente iz Srpske i Srbije i susjednih zemalja.

Koji projekti i aktivnosti su trenutno aktuelni u RUGIPP?

Naravno, jedan on najznačajnijih kapitalnih projekata je osnivanje katastra nepokretnosti i na tome se aktivno radi. U Komisije za izlaganje na javni uvid podataka o nepokretnostima i utvrđivanja prava na nepokretnostima, između ostalih, imenovali smo i zaposlene u našim područnim jedinicama i kancelarijama, s ciljem da se ti poslovi što više intenziviraju i da što prije dođemo do katastra nepokretnosti za teritoriju cijele Republike Srpske.

Nastojimo da ubrzamo postupanje u upravnim postupcima, kako prvostepenim tako i postupanje po žalbama u drugom stepenu, ali treba imati u vidu da je u određenim područnim jedinicama broj primljenih zahtjeva zaista veliki, tako da nastojimo da na najbolji mogući način odgovorimo ovom problemu.

Ako mogu kratko da sumiram, mnogo posla imamo i nastojimo da sve svoje materijalne i ljudske kapacitete maksimalno angažujemo kako bi na vrijeme odgovorili na sve poslove koji su pred Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove, jer smo svjesni svoje društvene odgovornosti i značaja kako za građane tako i privredne subjekte i investitore.

A.E.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu