Svijet

Evropska komisija sutra predstavlja sertifikate za putovanja unutar Unije

Evropska komisija predstaviće sutra u Briselu prijedlog digitalnih zelenih sertifikata koji bi trebalo da građanima EU olakšaju slobodno putovanje unutar Šengena, odnosno da smanje prepreke i restrikcije uvedene u cilju suzbijanja pandemije Kovid-19.

Evropska komisija sutra predstavlja sertifikate za putovanja unutar Unije
FOTO: MILAN ILIĆ/RAS SRBIJA

Istovremeneo, Evropska komisija sutra predstavlja i plan za balansirano ukidanje restriktivnih mjera s jedne i držanje pod kontrolom širenje virusa, s druge strane.

Kako je Tanjugu rečeno u Evropskoj komisiji,prijedlog digitalnih sertifikata biće usaglašen tokom prepodnevnog sastanka svih komesara nakon čega će se javnosti obratiti predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Pročitajte još

Sertifikati će sadržati zdravstvene podatke građana EU, a prema prvim najavama biće sastvaljeni od tri vrste podataka.

– Infomacije koje sertifikat sadrži mogu biti o tome da li je osoba vakcinisana, da li ima PSR test ili je imuna nakon oporavka od Kovid-19 infekcije – kaže portparol EK Erik Mamer.

U Evropskoj komisiji su za Tanjug potvrdili da se paralelno sa evropskim digitalnim sertifikatima radi i na detaljima odnosno mogućoj standardizaciji sličnih dokumenata za građene Srbije i trećih zemlja.

– Kada su u pitanju treće zemlje, u razgovorima smo sa međunarodnim organizacijima, između ostalih i SZO, a uzećemo u obzir tehničke, interoperativne i međunarodne standarde – kaže portparol Komisije, Kristijan Vigand.

U Briselu insitiraju da se o digitalnim sertifikatima ne govori kao o ”korona pasošima”, već da je u pitanju ”skup zdravstvenih podataka” čiji je zadatak da olakšaju, a ne da stvore dodatne uslova i prepreke za putovanja unutar EU.

Napominje se da će i nakon predstavljanja predloga o digitalnim sertifikatima, koje će građani EU moći da posjeduju na aplikaciji mobilnih telefona, nastaviti da se radi na dodatnim pojašnjenjima, poput mogućnosti prenosa infekcije u slučaju da je osoba imuna nakon vakcinacije ili preležane bolesti.

Plan Brisela je da se do ljetnjih odmora usvoji koordinisana evropska odluka o primjeni i interoperablinosti digitalnih sertifilata unutar EU, a čija će primjena biti siključivo u nadleženosti zemlja članica.

O planu za uvođenje digitalnih zelenih sertifikata moraće da se izjasne i Evropski parlement i sve zemlje članice EU.

Prihvati notifikacije