Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Evropska komisija usvojila program IPA za BiH vrijedan oko 85 miliona evra

Politika
Autor:

Foto: Olivier Hoslet/EPA

Evropska komisija usvojila je državni program pomoći Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) 2019 za BiH vrijedan 85.490.000 evra, od čega 81.898.000 evra predstavlja učešće EU, saopšteno je danas iz Direkcije za evropske integracije BiH.

Najveći dio sredstava u državnom programu pomoći IPA 2019 alociran je za sektor vladavine prava i osnovnih prava i iznosi 25.000.000 evra.

Realizacija projekata planirana je i u oblastima: demokratija i upravljanje, zaštita životne sredine, klimatske akcije i energija, transport, obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike.

U narednom periodu očekuje se potpisivanje finansijskog sporazuma između BiH i Evropske komisije, nakon čega će sredstva biti operativna.

Prema odredbama finansijskog sporazuma, ugovaranje projekata u okviru državnog programa pomoći IPA 2019 treba biti okončano najkasnije tri godine od potpisivanja Sporazuma.

U centralizovanom sistemu implementacije IPA sredstava koji je na snazi u BiH, u ime domaćih institucija korisnica, provođenje postupaka nabavki, ugovaranja projekata i isplate obavlja Delegacija Evropske unije u BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO