Društvo

Farmeri u strahu zbog novih žarišta afričke kuge svinja "Po starom običaju, bolest je ponovo prikrivana i zaraza se više NE MOŽE KRITI"

Pojava novih žarišta afričke kuge svinja na području Republike Srpske probudila je stari strah farmera, među kojima su i oni koji su ovih dana bili na korak od zanavljanja proizvodnje, što će, po svemu sudeći, sada sačekati neko vrijeme.

SVINJE , SVINJSKA KUGA ILUSTRACIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Virus afričke kuge svinja prije nekoliko dana ponovo je registrovan na području Semberije i to na velikoj farmi sa blizu 1.000 svinja, dok je u Milićama bolest potvrđena u dva sela kod tri krmače i petoro prasića.

Riječ iz Udruženja uzgajivača svinja Srpske

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u Srpskoj Mišo Maljčić istakao je da je samo bilo pitanje dana kada će zaraza ponovo buknuti.

Sedam dana prije nego što su potvrđeni novi slučajevi zaraze imali smo informaciju da se u Bijeljini pojavila svinjska kuga. Po dobrom starom običaju, bolest je ponovo prikrivana i sad se došlo u situaciju da se zaraza više ne može kriti – kategoričan je Maljčić.

Farmeri su u stalnom kontaktu sa resornim ministarstvom, u kojem, tvrdi Maljčić, ne kriju zabrinutost zbog pojave novih žarišta, jer je prije petnaestak dana istekla zabrana useljavanja životinja u objekte.

Trenutno se svi pitamo koliko je zaraza raširena, jer niko ne zna kuda su se sve farmeri, kod kojih je registrovana nova zaraza, kretali, da li su se i u kojoj mjeri pridržavali biobezbjednosnih mjera. Ponovo nam je 1.000 pitanja u glavi – kazao je Maljčić.

Planovi

Direktor Mesne industrije “ZP komerc” Đorđe Rosić rekao je da je strah i te kako prisutan te da će zbog toga sigurno sačekati još koju sedmicu sa ubacivanjem životinja na farmu.

Na našoj farmi je eutanazirano 1.000 krmača. Plan je da za početak ubacimo od 150 do 200 životinja. Trenutno imamo dvije ponude, ali pojava novih žarišta nas je iznenadila, zbog čega ćemo sa zanavljanjem proizvodnje sad sačekati bar dvije-tri sedmice, da vidimo šta će se dalje dešavati – rekao je Rosić.

Biobezbjednosne mjere

Direktor Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan” Dragan Knežević upozorio je vlasnike da prijavljuju uginuće životinja i da ih ne raznose, jer tako doprinose širenju bolesti.

Važne su biobezbjednosne mjere, nisu skupe, mogu mnogo pomoći, a one podrazumijevaju ograđivanje farme i dezinfekcione barijere – rekao je Knežević.

Dodao je da su ljudi i životinje biološki nosioci virusa, te da je neophodno obezbijediti visok nivo biosigurnosti.

– Ove bolesti ima i kod divljih svinja na teritoriji, prije svega, istočnog dijela Srpske. Afrička kuga sigurno prijeti i u ovoj godini, zbog čega je potrebno da farmeri zaštite svoja imanja i tako spriječe zarazu svinja – rekao je Knežević.

Zbrinjavanje

Dragan Knežević istakao je da BiH nema nijednu kafileriju, mjesto gdje bi bili zbrinjavani životinjski leševi.

Kod nas se uginule životinje ukopavaju u stočna groblja, odnosno na lokacije koje se odrede za tu namjenu. To može biti, između ostalog, i na zemljištu vlasnika uginulih životinja ukoliko za to ispunjava određene uslove – rekao je Knežević, piše Glas Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu