Društvo

(FOTO) Fasada otpada: Šetnja u Sarajevu postala opasna za građane i turiste

„Pazi, fasada otpada“ često je viđeno upozorenje na sarajevskim zgradama koje prolaznici mogu svakodnevno uočiti šetajući.

(FOTO) Fasada otpada: Šetnja u Sarajevu postala opasna za građane i turiste
FOTO: AVAZ

Većina zgrada u centru Sarajeva izgrađena je za vrijeme Austro-Ugarske i Jugoslavije, posebno u periodu Olimpijade, pa, uzimajući tu činjenicu u obzir, da se zaključiti da je vrijeme učinilo svoje.

Najveće promjene moguće je uočiti na fasadama koje su pretrpjele agresorske granate, zemljotrese i razne druge nepogode.

Nesreća koja se dogodila prethodne sedmice, kada se komad fasade, sa zgrade poznate kao JAT-ov neboder u Ferhadiji, obrušio na stariju ženu, izazvao je burne reakcije javnosti. Srećom, starica nije zadobila povrede opasne po život.

Redovne kontrole

Sarajevski arhitekta Mufid Garibija govorio je o slučaju obrušavanja fasade na ženu, rekao je kako firme koje su zadužene za održavanje zgrade trebaju vršiti redovne kontrole kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija.

Mora se voditi računa o zgradama koje su napravljene za vrijeme jugoslavenskih zajednica, a posebno na mjestima gdje je visoka frekvencija stanovništva. Ovo je stvar onih koji su zaduženi za održavanje objekata, morali su vidjeti gdje je pukotina, pa da se sanira. Otežavajuća okolnost je to što ovi objekti pripadaju tzv. urbanom krajoliku – nacionalnoj komisiji pa je dozvolu za tekuće održavanje ovih objekata teže dobiti. Dok se dođe do dozvole, to se sve zapusti – kazao je Garibija.

Dodaje kako su i stanari koji žive u ovim objektima dužni prijaviti ukoliko primijete promjenu na zgradama.

FOTO: AVAZ
FOTO: AVAZ
FOTO: AVAZ
FOTO: AVAZ

Vlasnici odgovorni

Prema riječima stručnjaka, nove fasade ne predstavljaju opasnost, problem je urbani krajolik – centar, koji je rađen prema starijim, klasičnim metodama, a na JAT-ovom objektu se vidi da je u pitanju stari malter.

Češće dolazi do oštećenja na fasadama u Sarajevu nego u nekim drugim dijelovima BiH upravo zbog temperaturnih razlika. Imamo sreću što živimo u vremenu s novijim materijalima – rekao je Garibija.

Ističe kako ovo pitanje nije u nadležnosti Grada te da su vlasnici stanova u ovom slučaju nadležni, upravo zbog ugovora s vlasnicima zgrada.

Pročitajte još

Vlasnici su dužni da rješavaju probleme u vezi s fasadama i krovovima. Kada krov prokisne, vlasnici odmah izađu i poprave, a na fasade ne obraćaju pažnju… Moraju voditi računa i o fasadama, makar zbog ljepšeg izgleda. Ne možeš kriviti gradsku ili kantonalnu vlast ako nešto na tvojoj kući nije dobro – zaključio je Garibija.

Uhvatiti se ukoštac s problemom

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić pokrenula je projekt rekonstrukcije fasada, u sklopu kojeg su obnovljene fasade na mnogim zgradama od istorijskog značaja za grad, ali problem predstavljaju zgrade koje nisu u nadležnosti Grada, piše Avaz.

Postavlja se pitanje kada će se vlasnici objekata i oni u čijoj je nadležnosti rekonstrukcija fasada uhvatiti ukoštac s ovim problemom i konačno početi raditi na njihovoj obnovi te time spriječiti eventualne nesreće.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu