Kultura

Favoriti "Barbi" i "Openhajmer": Večeras dodjela prestižne filmske nagrade “Zlatni globus”

Popularna filmska nagrada u Holivudu “Zlatni globus” biće dodijeljena po 81. put večeras u hotelu Beverli Hilton na Beverli Hilsu, u Los Anđelesu.

Film Barbi
FOTO: WARNER BROS. PICTURES/YOUTUBE/SCREENSHOT

Na listi nominacija vodi globalni fenomen “Barbi” Grete Gervig sa 10, a na drugom mjestu je “Openhajmer” Kristofera Nolana sa osam nominacija.

“Zlatni globus” je, po pravilu, uvijek odlična prognoza i uvertira za “Oskara”, tako da mnogi dobitnici Globusa mogu biti i laureati nagrade Američke filmske akademije. 

Magazin Varajati je neposredno pre objavljivanja nominovanih za “Zlatni Globus” objavio članak u kome se navodi da se najviše očekuje od filma “Barbi” Grete Gervig, ostvarenja “Openhajmer” vizionara Kristofera Nolana, “Jadna stvorenja” Jorgosa Lantimosa, a da se visoko kotira i monumentalni ep od tri i po sata “Ubice Cvjetnog Mjeseca” Martina Skorsezea, kao i “Anatomija pada” francuske rediteljke Žistin Trije.

Pročitajte još

Nominacije u 26 kategorija objavljene su početkom decembra, a prema konceptu uvedene su dvije nove – Najbolji blokbaster (najveća zarada filma na blagajnama) i Najbolja izvođenje u stend-apu.

Svaka kategorija sada ima po šest nominacija umjesto pet, a za njih glasa oko 300 filmskih novinara.

Od televizijskih serija prva na listi je “Succession” sa devet, a “The Bear” i “Only Murders in the Building” (igraju Stiv Martin, Selena Gomez, Martin Šort, gostuje i Meril Strip) imaju po pet nominacija.

Program ceremonije dodijele “Zlatnih globusa” vodiće komičar i glumac Džo Koj, što je objavljeno samo dvije nedjelje prije same ceremonije. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije