Politika

Čeka ih sudski proces: Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dodika i Lukića

Sud Bosne i Hercegovine danas je potvrdio optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, javljaju federalni mediji.

milorad dodik predsjednik republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovo znači da je lider SNSD sada i zvanično optužen i da će se protiv njega voditi sudski proces, kao i protiv Lukića, potvrđeno je za Bosnainfo.

Sudski proces protiv Dodika vodiće sutkinja Jasmina Ćosić Dedović.

Početkom avgusta Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dodika, ali je sud odlučio da vrati optužnicu na doradu jer tužilaštvo nije preciziralo koje je krivično djelo počinjeno, te kakva je uzročno posljedična veza onoga za šta se terete Dodik i Lukić.

Pročitajte još

Tužilaštvo je ranije kazalo da su optužnicu podigli zbog krivičnog djela nesprovođenje odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje.

Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od pola godine do pet godina zatvora, ali se nakon dorađivanja optužnice nisu oglasili u javnosti kako bi objasnili do kakvih je izmjena došlo.

Dodik je ranije podnio krivičnu prijavu protiv tužioca Tužilaštva BiH Nedima Ćosića, ali u tom predmetu još nije donesena odluka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu