Politika

"Femicid mora biti posebno krivično djelo" Poslanice PDP najavljuju set mjera protiv nasilja nad ženama

Sramota je biti nasilnik, nije sramota biti žrtva, poručila je poslanica PDP u parlamentu Srpske Mirna Savić-Banjac na današnjoj konferenciji za medije.

VUKOMANOVIĆ I SAVIĆ
FOTO: PDP

Ona je istakla da je tema nasilja nad ženama, o kojoj je govorila, tema na kojoj se mora mnogo više raditi, a manje pričati.

– Podbacili smo i kao društvo i institucije, zakasnili smo, jer kada se jedna žrtva pojavi, već je kasno – rekla je Savić-Banjac.

Istakla je da će ona i poslanica PDP u NSRS Tanja Vukomanović predložiti set mjera protiv nasilja nad ženama, od prevencije, do rada sa najmlađim uzrastima, žrtvama nasilja, osnaživanja žena, do pooštravanja zakonskim mjera.

Vukomanović je istakla da su naslovi koji dominiraju proteklih sedmica oni o ubistvima žena.

– Кada je u pitanju nasilje nad ženama, ovo društvo i institucije kao da to smatraju privatnom stvari. Dok živimo u društvu da komšija prijavljuje glasnu muziku, a ne prijavljuje jauke žene, imamo problem. Zato ćemo raditi na tome da se femicid tretira kao posebno krivično djelo – istakla je Vukomanovićeva.

Ona je dodala da će pokrenuti izmjene Krivičnog zakona, u kome će tražiti jasnu definicija femicida, kako bi pravosudnim organima omugoćili da prepoznaju i procesuiraju ovu vrstu nasilja.

Pročitajte još

Izmjene Krivičnog zakonika Republike Srspke i primjena Istambulske konvencije biće, kako kaže Vukomanovićeva, prvi prijedlog kako bi se osigurala adekvatna zaštita žrtava i strožijih kazni za počinioce.

– Osim toga, tražićemo i izmjenu istog zakona kada je u pitanju nasilje u porodici, te tražiti strožije kazne čim nasilnik prvi put podigne ruku – rekla je Vukomanovićeva.

Ona ističe da je u Srpskoj za godinu dana zabilježeno preko 1.000 slučajeva nasilja u porodici od koji su u najvećem broju slučajeva žrtve žene.

Vukomanovićeva kaže da je jedna žrtva puno, a 19 žrtava za dvije godine previše, te se, zajedno sa Savić-Banjac obavezala da će koristiti svoj glas i govornicu da se bore protiv ove pojave.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije