Svijet

FICO DOBIO DOŽIVOTNO OBEZBJEĐENJE Vlada Slovačke odobrila paket mjera nakon atentata na premijera

Vlada Slovačke odobrila je paket mjera za osiguranje bezbjednosti vladinih zvaničnika, uključujući doživotnu ličnu bezbjednost bivših predsjednika, premijera i predsjednika parlamenta, poslije nedavnog atentata na premijera Roberta Fica.

robert fico
FOTO: MARTIN DIVISEK/EPA

Po završetku svojih funkcija, policija će osigurati doživotnu ličnu bezbjednost predsjednicima Slovačke, kao i predsjednicima parlamenata i šefovima vlada, koji su obavljali svoje funkcije najmanje dva puna mandata – navodi se u relevantnom dokumentu.

Pročitajte još

Osim toga, nove mjere zabranjuju masovne demonstracije u blizini kancelarije predsjednika, zgrada u kojima se održavaju sjednice vlade i privatnih rezidencija slovačkih političara. U dokumentu se navodi da će, takođe, biti pojačane mjere bezbjednosti lidera opozicionih frakcija u slovačkom parlamentu.

Fico je napadnut 15. maja kada je naoružani muškarac u njega ispalio više metaka iz neposredne blizine dok je pozdravljao pristalice nakon sastanka kabineta u gradu Handlova.

Naoružani napadač je optužen za pokušaj ubistva s predumišljajem. Slovački političari opisali su napad kao “politički motivisan” pokušaj ubistva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu