Politika

Fila: Nedopustivo da Britanac zastupa srpske žrtve u Hagu

Advokat Toma Fila izrazio je danas zabrinutost zato što je britanski advokat Sajmon Loz imenovan za zastupnika i srpskih i albanskih žrtava na predstojećem sudjenju bivšim političkim liderima OVK pred sudom u Hagu.

Fila: Nedopustivo da Britanac zastupa srpske žrtve u Hagu
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Niko nije reagovao na tu vijest, a to je nešto što može nepovoljno da utiče na krajnji ishod suđenja Hašimu Tačiju i ostalima. Zapravo, za njih je to povoljno jer je, nažalost, poznato da stav Velike Britanije nije uvijek išao nama u prilog. Neprihvatljivo je da dopustimo da optuženi dobiju blaže kazne. Kako jedan advokat može da brani i albanske i srpske žrtve. Na stranu to što je Engleska tradicionalno protiv Srbije po tim pitanjima. Mnogo kosovskih zločinaca je oslobođeno na osnovu izvještaja koji su sačinjavali britanski stručnjaci, rekao je Fila za Kosovo onlajn.

On smatra da je potrebno da Srbija zatraži da se za srpske žrtve imenuje neko od srpskih advokata, koji su registrovani pri Tribunalu u Hagu.

– Srpske žrtve treba da zastupa srpski advokat. Srbija to treba da inicira. Sve je nekako prepušteno sudbini, nije trebalo ni da se dozvoli da engleski advokat bude pravni zastupnik srpskim žrtvama. Ja sam pokušao da pokrenem to u pitanje u Skupštini Srbije, ali bezuspješno. Mislim da je jako važno da se nešto preduzme po tom pitanju – poručio je Fila.

Kada je riječ o najavi Kosova da će tužiti Srbiju za navodni genocid, što se između ostalog nalazi i u programu aktuelne kosovske vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem, Fila je prokomentarisao da su takve najave, u najmanju ruku smiješne.

– To su gluposti. Kurti to radi samo zbog sticanja nekih poena na planu unutrašnje politike. Politička situacija na Kosovu je nestabilna, nikada ne znate da li će i kada će doći do nekih novih izbora, pa Kurti samo želi da održava neki kontinuitet. On može u upravljački program Vlade da stavi šta god hoće, ali je pitanje da li je to i relano, a takve najave su nerealne, nikada ne bi mogle da se ostvare. Prvo i osnovno zbog toga što oni nisu država – ocijenio je Fila.

Prema njegovim riječima, jedino što možda mogu da urade, jeste eventualno da zatraže od neke države da to uradi umjesto njih.

– Na primjer, mogu da traže od Hrvatske, tj. da je zamole da ona pruži ocjenu da li je na Kosovu izvršen genocid, pa da Hrvatska podnese tužbu, jer Kosovo ne može da podnosi tužbe pred medjunarodnim sudovima – zaključio je Fila dodajući i da tokom njegovog dugogodišnjeg iskustva kao pravnog zastupnuka pred Tribunalom u Hagu, nikada nije pokrenuto pitanje navodnog genocida Srbije na Kosovu.