Digitalna Srpska

FOKUS NA PET KATEGORIJA Korisnici najmanje vjeruju Fejsbuku, a najviše Linkedinu

Fejsbuk bilježi veliki pad povjerenja korisnika, a u negativnoj percepriji slijede ga Tviter i TikTok, dok među posjetiocima društvenih mreža najviše povjerenja uživa Linkedin od Majkrosofta.

FOKUS NA PET KATEGORIJA Korisnici najmanje vjeruju Fejsbuku, a najviše Linkedinu
FOTO: RUNGROJ YONGRIT/EPA

Istraživanje “Biznis insajdera” se fokusiralo na pet glavnih kategorija bezbjednost, legitimnost, zajednica, iskustvo sa oglasima i relevantnost oglašavanja.

Tokom analize, obuhvaćeno je devet najvećih društvenih mreža Fejsbuk, Instagram, Linkedin, Pinterest, Redit, Snepčet, TikTok, Tviter i Jutjub.

Prema podacima istaživanja, Fejsbuk je društvena mreža u koju su korisnici izgubili povjerenje.

Dvije godine od skandala sa “Kembridž analitikom”, problemi sa pitanjima privatnosti još su mrlja na Fejsbukovoj vjerodostojnosti.

Fejsbuk je pokušao da korisnicima pruži više kontrole nad njihovim podacima kroz opcije uključivanja i isključivanja onog dijela podataka koje žele dijeliti i oglasa koje žele vidjeti, te povećao vlastitu transparentnost po pitanju podataka koje dijeli. Ali, to korisnicima nije dovoljno.

Pročitajte još

Što se tiče negativne percepcije prema zaštiti podataka, Fejsbuk slijede TikTok i Tviter. Čak petina njihovih korisnika nema povjerenja da će te društvene mreže zaštititi njihove privatne podatke.

TikTok se posljednjih mjeseci našao na udaru američke administracije zbog načina na koji prikuplja i koristi korisničke podatke.

S druge strane, Tviter je imao problema jer se otkrilo da dijeli podatke korisnika sa oglašivačima, kao i zbog saznanja da je prikupljao i dijelio podatke o lokaciji korisnika.

Korisnici najviše povjerenja imaju u Linkedin, te Pinterest, pošto nijedna od te dvije mreže nije imala većih poteškoća sa čuvanjem privatnosti podataka korisnika niti neke veće skandale u posljednje vrijeme.