Društvo

FOND SOLIDARNOSTI Na liječenje u inostranstvo ove godine otputovalo 82 djece

Na računu Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu trenutno ima 11.574.385 maraka, navodi se na sajtu ove ustanove.

FOND SOLIDARNOSTI Na liječenje u inostranstvo ove godine otputovalo 82 djece
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U toku ove godine odobreno je 117 zahtjeva za liječenje i dijagnostiku oboljelih mališana, te troškove prevoza i smještaja roditelja i djece širom svijeta.

Na liječenju je od januara do avgusta bilo 82 djece, i to u bolnicama u Srbiji, Turskoj, Italiji, Španiji, Austriji, Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Posljednje liječenje u Italiji koštalo je 83.440 evra.

Od početka rada Fonda solidarnosti, od 2018. godine do danas, odobren je ukupno 451 zahtjev za dijagnostiku i liječenje u inostranstvu, i to za 293 djece, jer su pojedina liječenja produžavana više puta. U prošloj godini odobreno je oko 6,1 miliona za liječenje 107 djece.

Pročitajte još

Najveći broj zahtjeva odnosio se na liječenja koja su obavljena u inostranstvu, a najčešći razlozi za upućivanje u inostranstvo su bila liječenja djece oboljele od malignih bolesti, rijetkih bolesti, transplantacija, urođenih ortopedskih anomalija, bolesti oka, srca i drugih oboljenja.

Fond solidarnosti u potpunosti snosi troškove liječenja djece kojima je odobreno liječenje u inostranstvu, što podrazumijeva kompletno liječenje, uključujući sve ono što je djetetu neophodno u toku liječenja, poput lijekova i drugo. Takođe, Fond solidarnosti snosi i troškove smještaja pratioca uz dijete, a po potrebi se obezbjeđuje i stručna pratnja.

Takođe, sav novac koji se prikupi u Fond solidarnosti troši se isključivo za liječenje djece u inostranstvu, jer administrativno-tehničku podršku radu ovog fonda pružaju zaposleni u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

U  finansiranju Fonda učestvuje cjelokupno društvo, a najveći doprinos daju radnici koji svaki mjesec od svoje plate, ukoliko to žele, izdvajaju 0,25 odsto za finansiranje liječenja djece. Pored neto plate zaposlenih, izvori finansiranja Fonda solidarnosti su i budžeti lokalnih zajednica i budžet Republike Srpske, 5 odsto od kupovine službenih vozila javnih preduzeća, ustanova, institucija, izuzev MUP RS i zdravstvenih ustanova, te donacije.

Prihvati notifikacije