Svijet

FORMIRAN I KARANTIN ZA POZITIVNE NA KORONU Hiljade migranata iz Morije prebačeno u novi kamp

Hiljade tražilaca azila prebačeno je u novi privremeni smještaj na grčkom ostrvu Lezbos, a najmanje 214 je stavljeno u karantin nakon što su rezultati bili pozitivni, rekli su danas zvaničnici.

FORMIRAN I KARANTIN ZA POZITIVNE NA KORONU Hiljade migranata iz Morije prebačeno u novi kamp
FOTO: VANGELIS PAPANTONIS/EPA

Deset dana nakon što je požar uništio kamp Morija oko 9.000 migranata prebačeno je u novi šatorski kamp, koji su vlasti postavile u mjestu Kara Tepe, nedaleko od luke Mitilene.

Nekoliko stotina prebačeno je u lokalni centar kojim upravlja nevladina organizacija.

Svi koji su ušli u kamp su registrovani i testirani na kovid 19. Najmanje 214 je stavljena u karantin nakon što su rezultati bili pozitivni.

Saobraćaj se vraća u normalu na lokalnim putevima nakon što je više hiljada migranata danima kampovalo nakon požara, a prodavnice u tom kraju ponovo su počele da rade.

Grčka policija pokrenula je operaciju u četvrtak, 17. septembra, za ubrzanje prebacivanja migranata.

Pročitajte još

Mnogi su oklijevali da uđu u novi kamp nadajući se da će napustiti Lezbos i otići u druge zemlje Evrope.

U požaru koji je uništio kamp Morija 9. septembra više od 12.000 izbjeglica i migranata iz Avganistana, Sirije i različitih afričkih zemalja, ostalo je bez skloništa, odgovorajućih sanitarnih uslova ili pristupa hrani i vodi. Niko nije povrijeđen.

Vlasti vjeruju da su požar izazvali migranti nezadovoljni uslovima života u kampu, posebno nakon pojave prvih slučajeva infekcija virusom korona. Šest ljudi je uhapšeno i optuženo za paljevinu.