Digitalna Srpska

"FORWARD" KONFERENCIJA Rajčević: IKT sektor jedna od razvojnih šansi Srpske

Očekuje se da će do Nove godine u Republici Srpskoj biti otvoren Nacionalni centar za upravljanje digitalnim identitetima, što će građanima omogućiti da pravne poslove obavljaju elektronskim putem.

"FORWARD" KONFERENCIJA Rajčević: IKT sektor jedna od razvojnih šansi Srpske
FOTO: INOVACIONI CENTAR BANJA LUKA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Najavio je to Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, učestvujući večeras na 2. “Forward” konferenciji.

 – Infrastruktura je spremna i vršimo finalne korekcije samog sistema. Putem Agencije za posredničke i informatičke usluge, svakom fizičkom i pravnom licu izdavaće se kvalifikovani elektronski sertifikat, odnosno pečat, sa kojim će se oni moći prijaviti za određene državne elektronske usluge i obavljati interakciju sa državnim organima – precizirao je Rajčević, govoreći tokom panela “Digitalna ekonomija”.

“Forward” konferenciju drugu godinu za redom organizuje Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj RS i Inovacioni centar Banjaluka.

Cilj konferencije su aktuele teme iz svijeta ekonomije i IKT, koje imaju direktan uticaj na razvoj privrede i kvalitet života samih građana. Zbog pandemije virusa korona, konferencija se održava onlajn.

FOTO: INOVACIONI CENTAR BANJA LUKA/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: INOVACIONI CENTAR BANJA LUKA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ministar Rajčević ocijenio je da IKT industrija u Srpskoj u konstantnom rastu, te da predstavlja jednu od razvojnih šansi RS. Sa 222 preduzeća i 4.000 zaposlenih koliko ih je bilo 2014. godine, taj broj je do 2019. godine porastao na 348 firmi i 7.212 radnika.

Svi ti pokazatelji, ističe on, govore da naš IKT sektor može da zadovolji potrebe domaćeg javnog i realnog sektora, te da se sada treba fokusirati na to da budemo konkurentni u regionu.

Panelisti su večeras bili i Mihajlo Jovanović, doktor ekonomskih nauka i docent za užu naučnu oblast kvantitativne metode i direktor kancelarije za informacione tehnologije u Vladi Srbije. On je istakao da Srbija narednog mjeseca očekuje da sa radom počne veliki Data centar u Kragujevcu, u kojem će biti smješteni oprema i podaci državne uprave i lokalne samouprave.

Pročitajte još

Pojasnio je da se posljednje tri godine radi na usavršavanju elektronskih usluga za građane, dodajući da trenutno na oko 360 šaltera građani mogu da dobiju svoje e-identitete.

– Za neke od usluga stanovnici ne moraju ni da se registruju, najsvježiji primjer je zakazivanje termina za PCR testiranje, što je jedna urgentna usluga. Sa nalogom i šifrom može se inače koristiti širok spektar usluga, istakao bih tu elektronsko sanduče. Ambiciozno postavljamo cilj da za dvije godine, kroz projekat e-građani, imamo milion stanovnika – precizirao je Jovanović.

O informacionoj bezbjednosti govorio je Roi Šapošnik, direktor marketinga i poslovnog razvoja u ELTA “Systems Cyber Division Dynamic”, istaknuti stručnjak za prodaju i marketing rezultata sa širokom stručnošću u sajberu, odbrani i HLS-u na međunarodnim tržištima. 

Gost putem video-linka bio je i Kristijan Rup, stručnjak koji više od 30 godina radi na polju digitalne transformacije u javnom sektoru, nevladinim organizacijama i malim i srednjim preduzećima.

FOTO: INOVACIONI CENTAR BANJA LUKA/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: INOVACIONI CENTAR BANJA LUKA/YOUTUBE/SCREENSHOT

On je od 2019. godine je glavni direktor za inovacije u Zajedničkom inovacionom habu u Njemačkoj, kao i član odbora Nacionalnog centra za e-upravu u Berlinu. Rup je ocijenio da smo tokom pandemije svi shvatili koliko je digitalni svijet važan, što je istovremeno dovelo i do povećanja sajber kriminala.

Na ovogodišnjoj konferenciji učestvuje više od 30 stručnjaka iz Njemačke, Austrije, Izraela, Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH.

Sutra, drugog dana konferencije naglasak će biti na konceptu “pametnog grada” – grada u kojem investicije u ljudski kapital, tradicionalnu i modernu infrastrukturu uz mudro upravljanje prirodnim resursima, te aktivno učešće građana, podstiču održivi ekonomski rast i povećavaju kvalitet života.

“Forward” konferencija emituje se na prvom programu RTRS od 20.10 časova, kao i na zvaničnoj Fejsbuk stranici.