Digitalna Srpska

"FORWARD" KONFERENCIJA Banjaluka korak bliže ka gradu budućnosti

U Banjaluci će do kraja tekuće godine i u prvom kvartalu 2021. biti implementirano svih 12 “pametnih projekata” što će ovaj grad približiti konceptu “grada budućnosti”.

"FORWARD" KONFERENCIJA Banjaluka korak bliže ka gradu budućnosti
FOTO: INOVACIONI CENTAR BANJA LUKA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Istakao je Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banjaluka učestvujući večeras na panelu 2. “Forward” konferencije.

Drugog dana konferencije naglasak je stavljen na koncept “pametnog grada”- grada u kojem investicije u ljudski kapital, tradicionalnu i modernu infrastrukturu uz mudro upravljanje prirodnim resursima, te aktivno učešće građana, podstiču održivi ekonomski rast i povećavaju kvalitet života.

Banjaluka bi tako kroz digitalnu transformaciju trebalo da dobije zvučni semafor, sistem za lakše otkrivanje opasnih uslova na putevima, pametni semafor za bolje upravljanje i nadzor saobraćaja, pametni sistem za detekciju i obavještenje o korištenju sigurnosnog pojasa i mobilnog telefona, sistem za praćenje autobusa, pametno autobusko stajalište sa info turist displejem, GIS bazu podataka urbanih zelenih površina, pametni sistem javne rasvjete, sistem za pametno upravljanje otpadom, te informacioni sistem za promociju ruralnih lokalnih zajednica i aplikaciju za plasman njihovih proizvoda i usluga.

– Zahvaljujući ovim projektima, kojima će se pristupati preko aplikacija, privrednici će dobiti informacije korisne za unapređenje svog poslovanja, a sami građani bolje uslove života – precizirao je Gverić.

FOTO: INOVACIONI CENTAR BANJA LUKA/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: INOVACIONI CENTAR BANJA LUKA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Učesnik na večerašnjem panelu “Gradovi budućnosti” bio je i Peter Geršič, ekspert za razvoj i pametne zajednice u Gradskoj Opštini Novo Mesto u Sloveniji koji radi kao vodeći koordinator za razvoj i projekte pametnih gradova.

On je pričao o modernizaciji koju je primjenila ova lokalna zajednica, a počeli su od upravljanja energijom. Pomoću IT tehnologije i projekta energetske obnove 27 javnih zgrada, ovi objekti su opremljeni tehnologijom za praćenje potrošnje energije, čime su stvorene velike uštede.

Njegov savjet drugim opštinama je da transformaciju započnu u oblasti koju dobro razumiju i bez digitalnih tehnologija.

– To može biti saobraćaj, kvalitet vazduha, i onda ćete vidjeti koje je to digitalno oružje sa kojim ćete napraviti korak naprijed i naći dobre partnere – rekao je Geršič.

Pročitajte još

Klemens Himpele, direktor informacionih tehnologija grada Beča, koji je istovremeno i načelnik administrativne grupe za „upravljanje procesima i IKT strategiju“, digitalizaciju je uporedio sa maratonom koji zahtijeva dosta vremena, a za uspjeh je, kako naglašava, važna saradnja preduzeća i samih građana.

Cilj je svakako ovim procesima unaprijediti kvalitet života stanovnika, zbog čega “čovjeka treba staviti u centar svega”, rekao je Himpele.

“Forward” konferenciju drugu godinu za redom organizuje Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Inovacioni centar Banjaluka.

Cilj konferencije je ukazati na aktuelne teme iz svijeta ekonomije i IKT-a, koje imaju direktan uticaj na razvoj privrede i kvalitet života samih građana. Na ovogodišnjoj konferenciji učestvovalo je više od 30 stručnjaka iz Njemačke, Austrije, Izraela, Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH.

Prvog dana fokus je bio na regionalnoj perspektivi digitalne ekonomije, zbog njenog uticaja na razvoj privrede, čime postaje izazov, ali i prilika za jačanje konkurentnosti privrednih subjekata.

Konferencija je zbog epidemiološke situacije organizovana onlajn.