Društvo

(FOTO) Banjaluka uvela VANREDNU SITUACIJU, a kako je u ostalim gradovima: Jedni se brinu oko vode, drugi ljeto dočekuju bezbrižno

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je zbog najavljenih visokih temperature proglasio vanrednu situaciju.

česma za vodu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prema njegovim riječima, do sada nisu prijavljene nestašice vode, ali je dodao da se situacija može vrlo lako promijeniti, ukoliko se nastavi enormna potrošnja.

Naglasio je da se  posebna pažnja obrati na domaćinstvima koja su u visinskim zonama naselja. Jer kako je on izjavio  oni se snabdijevaju sa pojedinih rezervoara koji se ne stižu puniti dovoljnom brzinom.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Visoke temperature, koje su u toku ove sedmice dosegle temperature i do 39 stepeni, pokrenulo je lavinu apela i u drugim gradovima.

Iz  “Vodovoda” Prijedor stigao je apel građanima za racionalnu potrošnju vode.

Apelujemo da potrošači vodu koriste savjesno i racionalno kako bismo je u ovom kriznom periodu obezbijedili za sve sugrađane – izjavili su iz prijedorskog “Vodovoda”.

Potom su naglasili da upozoravaju nesvjesne potrošače da se ne upuštaju u neovlaštenu potrošnju. Jer za takve osobe slijede kazne i po nekoliko stotina maraka.

Iz “Vodovoda” Prijedor su dodali da veća potrošnja vode kod stanovništva donekle i razumljiva.

– Međutim, masovna neracionalna potrošnja, za zalivanje poljoprivrednih usjeva, pranje površina i slično, u ovim uslovima može prouzrokovati nedostatak vode za snabdijevanje dijela naših potrošača – napominji iz “Vodovoda”.

Da je slična situacija i u Gradiški objasnio je za Srpskainfo Miodrag Babić, izvršni direktor za tehničke poslove.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Babić je istakao da je u zadnjih par dana znatno povećana potrošnje vode. Kako naglašava, čak i za 30 odsto.

– Ako se nastavi veća potrošnja, prvo šta može doći, doći će hidrauličkih udara na mrežu. To će uzrokovati  na neki način veći broj kvarova – upozorio je on.

Potom je naglasio da u ovom trenutku pa narednih 15-20 dana nema naznake da može doći do manjka vode u Gradiški, ako se zadrži ovaj tempo potrošnje.

– Ako bi došlo do uvećanja potrošnje vode, uvijek se može desiti da neki dijelovi grada imaju smanjenje hidrauličkih parametara u smislu protoka i pritiska – dodao je Babić.

Pročitajte još

U slučaju problema građani ih mogu prijaviti  “Vodovodu” Gradiška, da bi se mogao utvrditi razlog.

– U zadnjih par dana imamo veći broj kvarova nego što je ranije – rekao je on.

Babić je poslao apel ili molbu građanima da se racionalno troši voda. Kako dodaje, razlog je prost, jer se može ugroziti uslovi života u tom naselju, ako se bude pretjerivalo I neracionalno trošila voda.

U Novom Gradu je situacija drugačija. Iz njihovog vodovoda smo saznali da mještani nemaju razloga za brigu.

– U Novom Gradu nemamo nikakvih problema što se tiče snabdijevanja vodom – izjavio je direktor “Vodovoda” u Novom Gradu, Milan Drljača.

rijeka Una Novi Grad
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Kako je naglasio Drljača, čak i u najkritičnijim dijelovima ljeta i kada je najveća potrošnja za Novljane nema straha.

– Naši izvori su duplo izdašniji nego što imamo potrošnje. Što se tiče količine vode nikakvih problema nemamo – potvrdio je direktor.

Na pitanje kako je moguće da se dosta gradova bori sa vodosnabdijevanjem, a Novi Grad ne, direktor “Vodovoda” Novi Grad je objasnio kratko.

– Mi smo imali ovdje jedno crpilište u centru grada, pa samo prije 7-8 godina odlučili da napravimo novo crpilište Mlakve, oko 3 km od grada. Tako da mi praktično sada imamo 2 crpilišta. Na svakom je po 3 bunara i 3 pumpe, tako da imamo vode u izobilju – rekao je direktor s ponosom u glasu.

Ali da nije sve uvijek sjajno otkrio je Milan Drljača i dodao je ipak postoji jedan problem.

– Jedini problem koji imamo kada je riječ o vodi jeste kada je velika potrošnja, pa zbog starih i uskih cijevi možda će se desiti da u nekim dijelovima grada bude slabiji pritisak – izjavio je on.

Za građane Novog Grada nema apela i vodu mogu koristiti u izobilju, naglašava direktor “Vodovoda” Novi Grad.

Ako u vašem gradu nestane vode i dođe do vanredne situacije, Novi Grad ima zaliha za sve nas.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu