Društvo

(FOTO) "Bila izuzetno loše, vitalni parametri su bili jedva mjerljivi" Nadzor zdravstvenih ustanova zbog SMRTI PORODILJE

Nakon opšte bolnice u Leskovcu, zbog smrti porodilje D. L. (30) iz Vlasotinca inspekcijski nadzor zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja izvršen je i u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu.

Preminula porodilja
FOTO: DRUŠTVENE MREŽE

Inspekcijski nadzor u niškom UKC nisu vršili inspektori zdravstvene inspekcije iz Niša već je taj nalog Ministarstva zdravlja sprovela inspekcija iz Kragujevca. Kako smo pisali, D. L. se porodila u bolnici u Leskovcu carskim rezom, ali je zbog krvarenja u trbuhu transportovana 28. februara u UKC Niš gdje je preminula sutradan u jutarnjim časovima.

Klinički centar u Nišu
FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS SRBIJA

Porodilja je u UKC u Nišu, prema saznanjima stigla u veoma teškom opštem stanju.

– Porodilja je na prijemu u UKC Niš bila izuzetno loše, vitalni parametri su bili jedva mjerljivi. Laboratorija je samo potvrdila jako loše opšte stanje pa je hitno operisana istog dana. Ljekari u Nišu su učinili sve što se može učiniti da joj spasu život, ali je nažalost preminula 29. februara u jutarnjim časovima – kaže izvor.

Zbog smrti porodilje, u obje zdravstvene ustanove biće formirane i komisije za unutrašnji stručni nadzor, kako to zakon predviđa, dok će Zdravstvena inspekcija iz ugla svoje nadležnosti pregledati cjelokupnu dokumentaciju o toku liječenja preminule porodilje – od početka trudnoće koja je vođena u Domu zdravlja u Vlasotincu, preko porođaja carskim rezom u Leskovcu, do operacije i smrtnog ishoda u Nišu.

Prema prvim informacijama iz bolnice u Leskovcu, D. L. se carskim rezom porodila u utorak 27. februara, ali za sada nije poznato zbog čega odmah nije poslata u UKC Niš poslije porođaja, ako su komplikacije sa krvarenjem koje se nije moglo zaustaviti nastupile odmah poslije tog zahvata. No, uvidom u medicinsku dokumentaciju, inspekcija će provjeriti da li su nadležni ljekari koji su postupali prilikom porođaja preduzeli adekvatne mjere propisane u takvim situacijama.

Primljena u teškom opštem stanju

Iz UKC Niš u četvrtak je potvrđeno da je porodilja primljena u “teškom opštem stanju” dok je u leskovačkoj bolnici rečeno da će biti formirana stručna komisija koja će utvrditi sve okolnosti vezano za porođaj.

U UKC Niš navode da je porodilja primljena iz Opšte bolnice Leskovac 28. februara u 15.34 minuta na Kliniku za ginekologiju Niš zbog sumnje na krvarenje u trbuhu a nakon što joj je urađen carski rez u Opštoj bolnici u Leskovcu.

– Pacijentkinja je na prijemu bila u izuzetno teškom opštem stanju. Nakon kliničkog i ultrazvučnog pregleda pacijentkinja se prebacuje u jedinicu intenzivne njege Klinike za ginekologiju i akušerstvo. Pristupljeno je laboratorijskoj obradi, reanimaciji i pripremi za hitan hirurški zahvat. Uprkos hitnom hirurškom zahvatu i naporima dežurne ekipe ginekologa i anesteziologa, pacijentkinja je u jutarnjim satima u 6.50 časova egzitirala – saopšteno je iz UKC Niš 29. februara.

Direktor leskovačke bolnice dr Nebojša Dimitrijević ranije je naveo da se pacijentkinja porodila u 27. februara i da je zbog krvarenja hitno transportovana za UKC Niš.

– Porodilja je 1993. godište iz Vlasotinca. Imala je hipertenziju u trudnoći koja je vođena u Domu zdravlja u Vlasotincu. Došlo je do krvarenja prilikom porođaja u bolnici u Leskovcu zbog čega je transportovana za UKC Niš. Beba je kod nas u bolnici u Leskovcu i dobro je – rekao je ranije Dimitrijević.

On je naveo da je 28. februara, nakon prijema porodilje u UKC Niš, dobio obavještenje da je njeno stanje nešto bolje, ali da je 29. februara ujutru primio obavještenje da je, nažalost, preminula.

Pročitajte još

Najavio je da će biti oformljena stručna komisija koja će utvrditi sve okolnosti vezane za porođaj.

– Formiraćemo stručnu komisiju za unutrašnju provjeru kvaliteta rada koja će odmah početi sa radom. Biće pregledana kompletna dokumentacija koju je trudnica donijela o toku trudnoće i cjelokupan tok porođaja u bolnici u Leskovcu, do transporta za UKC Niš – rekao je ranije Dimitrijević.

Inspekcija u bolnici u Leskovcu

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja u petak je odmah prvo došla u Opštu bolnicu Leskovac zbog smrti porodilje nakon carskog reza koji je obavljen u ovoj ustanovi.

Kako je tada potvrdio direktor dr Nebojša Dimitrijević u bolnici su četvorica inspektora “koji nisu iz njihove bolnice”. Kako Blic nezvanično saznaje, carski rez je radila doktorka sa dugogodišnjim iskustvom, ali njeno ime u bolnici ne žele da saopšte.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije